×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vészhelyzetet hirdettek San Franciscóban a koronavírus miatt

 

A kaliforniai San Franciscóban vészhelyzetet hirdettek a koronavírusos fertőzések veszélye miatt – jelentette a San Francisco Chronicle című lap kedden este.

Alex Azar, a humán erőforrások és az egészségügy minisztériumának vezetője (Fotó: EPA/Michael Reynolds)

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában még nem diagnosztizáltak új típusú koronavírus miatt kialakult tüdőgyulladásos megbetegedéseket, de London Breed polgármester elővigyázatosságból vészhelyzetet hirdetett.

Az intézkedés értelmében a városi önkormányzat alkalmazottait átirányíthatják napi munkájuktól a közegészségügyi helyzetre és a koronavírus fertőzésének megelőzésére vonatkozó információk megosztásával foglalkozó feladatokra.

A polgármester bejelentette azt is, hogy a város javította felkészültségét az esetleges járvány kitörésére. „Szükség van további anyagi források átcsoportosítására a betegség elleni hatékony felkészülés érekében” – fogalmazott Breed. Leszögezte azonban, hogy nem a város egészségügyi helyzete teszi ezt szükségessé, hanem az – mint fogalmazott –, hogy „jó felkészüléssel biztonságban tudhassuk közösségeinket”.

Alex Azar, a humán erőforrások és az egészségügy minisztériumának vezetője kedden sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy az Egyesül Államokban ugyan jelenleg nincs vészhelyzet, de fel kell készülni arra, hogy a vírus a korábbinál nagyobb mértékben terjed el az országban. „Az Egyesült Államokat nem lehet hermetikusan lezárni” – fogalmazott a miniszter.

Azar a szenátus egyik albizottsága előtt érvelt a kormányzat által a betegség megelőzésére és a már diagnosztizált betegek ápolására kért 2,5 milliárd dollár megszavazása mellett. Mint mondta: ebből az összegből oltások és különböző gyógymódok kifejlesztésére is költenének.

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) kedden este bejelentette, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő egyik katonájánál szintén koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak. A 23 éves katonát a lakhelyén elkülönítették, és a dél-koreai egészségügyi hatóságok már megkezdték annak feltárását, hogy az elmúlt napokban kikkel állt kapcsolatban.

A címlapfotó illusztráció.