Stratégiai törzs alakult a „koronavírus-rémhírjárvány” megfékezésére Romániában

 

Románia területén szerdáig egyetlen fertőzésgyanúval megvizsgált páciensnél sem mutatták ki a koronavírust, az országban azonban „stratégiai kommunikációs törzs” (GCS) alakult az egészségügyi, külügyi és belügyi tárca, valamint a katasztrófavédelem részvételével a lakosság korrekt tájékoztatása és a „rémhírjárvány” megfékezése érdekében.

A hatóságok arra figyelmezették a lakosságot, ne dőljön be a közösségi oldalakon terjedő álhíreknek, a koronavírussal kapcsolatban kizárólag a hivatalos forrásokból tájékozódjanak. A Mediafax hírügynökség szerint az egyik interneten keringő álhír szerint a fertőzés romániai elterjedésében a bankjegyek képezik a legnagyobb veszélyt, így nem tanácsos megfogni őket. „Húzzanak kesztyűt, tegyék zárható borítékba, hagyják a ház ajtaja előtt” – tanácsolják.

Egy másik álhír szerint a fertőzést a torok nedvesen tartásával lehet megelőzni, sőt a koronavírus forró víz, citrom és fokhagyma fogyasztásával is legyőzhető.

A romániai gyógyszertárakban napok óta nem lehet már egészségügyi maszkot kapni, az interneten pedig a tartós élelmiszerkészleteket felhalmozó vásárlók által letarolt üres polcokról készült felvételek keringenek.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: a GCS szerint Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

Románia 12 nemzetközi repülőterére többtucatnyi menetrendszerű járat érkezik naponta Olaszországból: utasaik számára a hatóságok elkülönített folyósokat alakítottak ki. Az érkezőkkel a reptereken és a közúti határátkelőkön is formanyomtatványt töltetnek ki, hogy jártak-e olyan régióban, ahol megjelent a koronavírus, kapcsolatba kerültek-e fertőzöttekkel, észlelt-e magán a betegség valamely tünetét.

A GCS beszámolója szerint négy Olaszországból érkezett állampolgár ellen indult büntetőeljárás a betegségek elleni küzdelem akadályozásának vádjával, mivel azt hazudták, hogy Németországból jönnek.

A GCS szerdai tájékoztatása szerint Romániában 26 embert tartanak karanténban, 2077-et pedig otthonában helyeztek járványügyi megfigyelés alá. A romániai kórházakban mintegy 2500 helyet különítettek el a koronavírussal fertőzött betegek számára.

Klaus Johannis államfő szerdára összehívta az ország nemzetbiztonsági csúcsszervét, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT) is, hogy meghozzák a szükséges óvintézkedéseket egy esetleges országos járvány megelőzése és megfékezése érdekében.

A címlapfotó illusztráció.