Erdogan: Törökország igyekszik megoldást találni Idlíb légterének ellenőrzésére

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában azt mondta, hogy országa igyekszik megoldást találni a szíriai Idlíb tartomány légterének ellenőrzésére, miután szerinte a török hadseregnek jelenleg „ez a legnagyobb gondja” az általa pártolt felkelők és az orosz légierő által támogatott, ellenséges damaszkuszi kormányerők összecsapásaitól sújtott térségben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: EPA/Turkish President Office)

Erdogan, aki szerdán ünnepli 66. születésnapját, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva emlékeztetett: lejár az előrenyomuló szíriai kormánycsapatoknak február végéig szabott határidő arra, hogy felhagyjanak támadásaikkal, és visszavonuljanak a gyűrűbe zárt török megfigyelőpontok mögé.

A török államfő hangsúlyozta, hogy Ankara „a végsőkig fenntartja a diplomáciai csatornákat”, ugyanakkor „minden utat megjár” annak érdekében, hogy elkerüljön Idlíbben egy humanitárius válságot, beleértve a terepen az „aktív beavatkozást”. Nyomatékosította: Törökország „a legkisebb mértékben sem fog meghátrálni” Idlíbben, és mindenféleképpen az általa „meghatározott határok mögé” szorítja vissza a kormányerőket. Országa ebben eltökélt, és mindennemű áldozatot megtesz – hangoztatta a török elnök.

Egyúttal rámutatott: így tudják biztosítani azoknak az embertömegeknek a hazatérését, amelyek a harcok következtében megindultak a török határ felé.

Azt tervezzük, hogy február végéig – így vagy úgy – felszabadítjuk a megfigyelőállásainkat az ostrom alól” – fogalmazott Erdogan a korábbi ultimátumainál valamivel visszafogottabb hangon. Mindazonáltal rámutatott: „jelenleg a legnagyobb gondunk az, hogy nem tudjuk ellenőrizni Idlíb légterét”. „Reméljük, rövidesen megoldást találunk erre” – tette hozzá.

Idlíb légtere a Damaszkusszal szövetséges Oroszország kontrollja alatt áll.

Erdogan beszédében nehezményezte, hogy Moszkva „nem akarja beismerni” az idlíbi humanitárius helyzet súlyosságát.

Szerdán ismét orosz küldöttség tárgyal a török fővárosban az idlíbi helyzet csillapításának lehetőségeiről, miután a két fél az elmúlt hetekben már számos egyeztetést folytatott az ügyben, de a megbeszélések eddig nem hoztak eredményt.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán az egyeztetéssel kapcsolatban aláhúzta: a török félnek az az elvárása, hogy a szíriai rezsim tartósan felhagy támadásaival, és visszavonul a kijelölt határok mögé.

A török hadsereg egy 2017. májusi orosz-török-iráni megállapodás értelmében van jelen a térségben, amely arról szólt, hogy a felek feszültségcsökkentési övezetnek minősítik az északnyugat-szíriai Idlíbet és a szomszédos tartományok egy részét. Ankara 2018 májusára megfigyelőállásokat alakított ki az akkori demarkációs vonalon, a tervezett zóna peremén, ám a szíriai kormányerők 2019 áprilisában bejelentették: offenzívát indítanak az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyájának számító területek visszaszerzésére.