A magyar képviselet megszerzése a tét a szlovák választásokon

 

Már csak négy óra, és életbe lép a kampánycsend Szlovákiában, ahol szombaton parlamenti választást tartanak. Szakértők szerint történetének egyik legbizonytalanabb voksolására készül az ország. Nagy kérdés hogy képes lesz-e bármelyik párt a kormányalakításra. Magyar szempontból az a tét, hogy lesz-e magyar képviselő a pozsonyi parlamentben. A Magyar Közösségi Összefogás az utolsó pillanatig részvételre buzdít – hangzott el az M1 Hiradójában.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök az Irány – Szociáldemokrácia (SMER) párt választási plakátjain Pozsonyban 2020. február 21-én.  (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Városszerte láthatók a Magyar Közösségi Összefogás plakátjai Dunaszerdahelyen. Hosszas egyeztetések után jött létre ez a választási párt, amelynek színeiben indulnak a magyar jelöltek a szlovákiai parlamenti választásokon.

A megkérdezettek szerint nagyon fontos, hogy legyen magyar képviselet a következő pozsonyi országgyűlésben.

A Magyar Közösségi Összefogás egyik fontos célja a kampányban a mozgósítás volt, vagyis az, hogy minél többen elmenjenek szavazni, és a magyar pártot válasszák. A listavezető szerint a felvidéki magyarok érdekét csak egy magyar párt tudja hitelesen képviselni a törvényhozásban.

„Ha mi azt akarjuk, hogy legyen jövőnk, és magyar jövőnk legyen a saját szülőföldünkön, akkor nekünk képviseletre van szükségünk, és összefogásra van szükségünk. Mi az első lépést ezzel a csapattal, ezzel a jó programmal megtettünk, ha ehhez megkapjuk a választók támogatását, akkor biztos vagyok benne, hogy a következő időszak nem az egymással szembenállásról, nem az árokásásról, hanem az összefogásról fog szólni” – mondta Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás pártjának listavezetője.

A voksoláson várhatóan magas lesz a részvétel, ezért a magyar pártnak számítások szerint legalább 160 ezer szavazatra lesz szüksége a bejutáshoz. Szlovákiában egyébként ma éjfélkor kampánycsend kezdődik, amely egészen a voksolás végéig tart. A mintegy 4 és fél millió szavazót szombaton reggel 7 és este 10 óra között várják az urnákhoz.

A címlapfotó illusztráció.