Több helyen tapasztalható bizonytalanság Olaszországban

 

A legfrissebb adatok szerint Olaszországban már 322-en fertőződtek meg és nőtt a halálos áldozatok száma. Tíz halottról tudnak az olasz hatóságok – derült ki az M1 Híradójából.

Az M1 sportszerkesztője, Horváth Gergely Áron –  aki szabadságát tölti Itáliában – tudósítása alapján Olaszországban több helyen tapasztalható bizonytalanság. Az ott élő emberek gyakrabban mosnak kezet, és odafigyelnek minden egyes lehetőségre, amivel védekezni tudnak a koronavírus terjedése ellen.

Horváth Gergely Áron elmondta, nagyjából 50 kilométerre tartózkodik jelenleg attól a Veneto településtől, amelyet karanténba helyeztek.

Bassado del Grappaban, viszonylag nyugalom van, bár az utcák kihaltak. A bárokban, éttermekben jóval kevesebb emberrel lehet találkozni, és nagyon sok bolt, üzlethelyiség bezárt vagy egyáltalán nem nyitott ki kedden” – mondta el Horváth Gergely Áron.

Ahogy egész Veneto tartományban, úgy  Bassado del Grappaban is bevezettek bizonyos korlátozásokat, például az idősek otthonában csak indokolt esetben lehet látogatást tenni, és aki látogatást tesz, annak védőköpenyt, maszkok kell viselnie, illetve csak egy ember tartózkodhat a szobában.

Az olasz sportéletet is jelentősen befolyásolja a járvány

Az olasz hatóságok azt javasolják, hogy mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember összegyűlhet. Éppen ezért a különböző szórakozóhelyeket, kávézókat, mozikat, bevásárlóközpontokat be is zárták a környéken – fejtette ki.

A gyógyszertárakban fogyóeszközzé váltak a maszkok,

illetve a különböző fertőtlenítőszerek, amely teljesen érthető. Ilyen módon is próbálnak védekezni a helyiek” – mondta el Horváth Gergely Áron.

A koronavírus-járvány miatt veszélybe kerültek a különböző sportesemények megrendezése is. A szervezők nem tudnak biztosat mondani többek között a nyári tokiói olimpia, vagy a tizenkét különböző városban, köztük Rómában sorra kerülő labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésével kapcsolatban sem.

Hozzátette: nem lehet tudni, hogy mennyi ideig tart, és hová terjedhet el a járvány. Ami egészen biztos, hogy négy olasz labdarúgói bajnoki mérkőzést már az előző hétvégén elhalasztottak. További hatot, köztük a Juventus–Inter szuperrangadót zárt kapuk mögött rendezik. Az olasz sportéletet is jelentősen befolyásolja, és érinti a koronavírus.

A tömegközlekedés csökkentve működik

Az M1 stábja beszélt egy magyar nővel is, aki 15 kilométerre lakik a lezárt terület határától. Milánó mellett egy Pantigliate nevű településen, 15 km-re a járvány egyik központjától él Onfiani Klaudia és családja.

A színházak, a milánói dóm, a legtöbb közintézmény, iskolák, óvodák mind bezártak, a tömegközlekedés csökkentve működik. Nincs ugyanolyan mennyiségű busz, metró. Fokozottan korlátozzák az emberek érintkezések lehetőségét” – nyilatkozta Onfiani Klaudia.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: az olaszországi fertőzöttek között nincsen magyar beteg.

Menczer Tamás hangsúlyozta: továbbra is azt kérik, hogy

aki teheti, ne utazzon Észak-Olaszországba.

„Arra kérjük a magyarokat, hogy csak azok utazzanak ebbe a két tartományba, akiknek ott halaszthatatlan dolguk van, és ők is jól fontolják meg, valamint továbbra is érvényben van az, hogy az összes többi olasz tartomány esetében azt kérjük a magyaroktól, hogy alapos megfontolás tárgyává tegyék a kiutazást – hangsúlyozta az államtitkár.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli szolgálat honlapján folyamatosan frissíti az információkat. Közzétették azokat a telefonszámokat is, ahol segítséget lehet kérni, de azt kérik mindenkitől, hogy ezeket csak azok hívják, akik valóban bajban vannak.