Kurz: Pánikra semmi ok, de reálisan kell szemlélni a helyzetet

 

Pánikra semmi ok, de reálisan kell szemlélni a helyzetet – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn azt követően, hogy több tárcavezető részvételével válságstábot hívtak össze a koronavírus európai terjedése miatt. A kancellár hangsúlyozta: fontos, hogy minden eshetőségre fel kell készülni.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser)

Nem zárható ki, hogy az eddig érintetlen európai országokban, így Ausztriában is lesznek koronavírussal fertőzöttek, és erre jól fel kell készülni – hangsúlyozta a kancellár. Sebastian Kurz emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben több országban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. Ausztriában 189 fertőzésgyanús esetet észleltek, de a vizsgálatok során kiderült, hogy ők valamennyien negatívak. Azonban nem szabad abból kiindulni, hogy ez mindig így lesz – tette hozzá.

Az orvosok január 25-e óta kötelesek jelenteni az esetleges megbetegedéseket, a válságstáb pedig öt új intézkedést kezdeményezett. A belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium naponta köteles tájékoztatni a kancellárt és a nyilvánosságot a fejleményekről. A kormány pedig a jövőben szorosabban együttműködik a szövetségi tartományokkal és a településekkel is, így a helyi vezetőkkel csütörtökön vitatják meg a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos teendőket.

A kancellár információs kampányt hirdetett, melynek célja, hogy felvilágosítsák a lakosságot a tudnivalókról, illetve a lehetséges védekezésről. A Külügyminisztérium pedig utazási figyelmeztetést ad ki a fertőzés által érintett területekre, illetőleg országokra. A közeljövőben szorosabban együttműködnek majd más európai, illetve a szomszédos országokkal; erre többek között azért is szükség van, hogy az esetleges fertőzésgyanús esetek észlelésekor a határátkelőknél azonnal megszüntethessék az átkelést.

A néppárti Karl Nehammer belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a Bécs-Schwechati Nemzetközi Repülőtéren egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a Kínából érkező repülőgépek utasait; a rendőrséget pedig felkészítették arra, hogy intézkedjenek, ha fertőzésgyanús esetet észlelnek.

Közben a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Norbert Hofer azt követeli, hogy korlátozzák a forgalmat azokból az országokból, ahol már történtek megbetegedések.