Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

 

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már százhatvan fölé emelkedett a betegek száma – közölte a tartomány kormányzója Attilio Fontana egy hétfői rádióinterjúban.

Rendőri ellenőrzés az észak-olaszországi Casalpusterlengónál (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Lassan tetőzik a fertőzöttek száma Északnyugat-Olaszországban. A hatóságok örülnek annak, hogy sikerült korlátozni a gócpontokat. Továbbra is Veneto és Lombardia tartományban a vesztegzár alatti területeken koncentrálódik a fertőzöttek száma, ami nem terjed tovább. A betegek száma már 220, a halottak száma is emelkedett a nap folyamán. A halottak 70 év felettiek, a fertőzöttek 70 százaléka férfi. A fertőzöttek többsége 65 év feletti, de sok 20-30-40 évesek között is sokan megfertőződtek, mert ők közösségi életet élnek. Észak-Olaszország abban reménykedik, hogy a tetőzés után csökkeni fog a létszám, de attól is tartanak, hogy a vírus tovább terjed” – mondta az M1 római tudósítója.

Egyelőre hét tartományban rendeltek el egészségügyi készültséget – a kórházak zárva tartanak, az oktatást felfüggesztették, március végéig nem lesznek sztrájkok, tüntetések. De gazdasági vetülete is van a koronavírusnak Olaszországban. A kormány támogatásokat ígért a vesztegzár alatti területeken élőknek, sőt egész Észak-Olaszországnak. Nem csak a színházak, mozik, edzőtermek, iskolák vannak zárva, Milánóban este hat óra után be kell zárni a sörözőket, pizzériákat, éttermeket, hogy az emberek ott ne gyülekezzenek. Ennek nincs nagy veszélye, mert Milánó és Torino is szellemvárosnak hasonlított. Pánikhangulat nincsenek, a milánóiak megpróbálják tréfával elütni a pánikot, de mindenki tudja, hogy a számok tovább fognak emelkedni a napokban” – tette hozzá.

A kormány nagyobb fegyelmet várt, amíg a katonák nem zárták le az országutakat, addig a vesztegzár alatt élő területekről az emberek kisétáltak, de most már hermetikusan lezárták a területeket. A vesztegzár és a vírustól való félelem érezteti a hatását a közlekedésben is, a vonatokat fertőtlenítik, ami többórás késéseket okoz. A nulladik számú beteget még nem sikerült megtalálni, most már nem is számít, inkább a megállítása a fontos ” – mondta tudósító.

Fontana adatai szerint Olaszországban már kétszáz fölött van a fertőzöttek száma. A többi beteget eddig Veneto, Emilia-Romagna, Piemonte és a középolasz Lazio tartományban regisztrálták, de Trentinóban, Liguriában és Friuli-Venezia Giulia területén is egészségügyi készültséget rendeltek el. A koronavírus hét északolasz tartományt érint, ahol harmincmillió ember él.

Az első két fertőzött Olaszországban kínai turista volt, az a turista házaspár, akiket egy római szállodából még február elején szállítottak kózhárba, azóta is kezelik őket, állapotuk javult. Az eddig ellenőrzött többi kínai nem bizonyult fertőzöttnek.

Az olasz egészségügyi hatóságoknak nem sikerült azonosítaniuk, hogy ki hurcolta be a kórokozót. Olasz virológusok szerint a lombardiai gócpont a karantén alá helyezett területen Codogno kórházából indulhatott el, ahol az első betegen nem ellenőrizték a koronavírus-fertőzést. Ez magyarázná, miért magas a lombardiai betegek között az orvosok és egészségügyi dolgozók aránya.

Elsőként egy 78 éves férfi halt meg a szintén vesztegzár alatt levő venetói Vo’ Euganeo kisvárosban. A fertőzés kiindulópontját a helyi presszóba teszik, de nem sikerült azonosítani a legelső beteget, aki a vírust továbbterjesztette. Lombardiában hárman haltak meg, utolsóként egy 84 éves férfi Bergamo egyik kórházában.

Milánóban hétfőn délelőtt szokatlanul üresek voltak az utcák. Aki nem tudott maszkot beszerezni, sállal vagy kendővel fedte be orrát és száját, és aki tehette, nem szállt tömegközlekedési járműre. Több munkahely engedélyezte a távmunkát. Az érintett tartományokban a héten nincs oktatás, a milánói állami egyetemet is bezárták, mivel ott naponta negyvenezer hallgató fordul meg.

A még nyitott templomokban nem mutatnak be misét, a temetéseket szűk körben tartják, az esküvőket, ha lehet, elhalasztják. Felfüggesztették a nem életmentő orvosi beavatkozásokat. Lezárták a Milánó jelképének számító dómot, valamint a Scala operaházat. Zárva tart a velencei Szent Márk-bazilika is.

A délolasz Basilicata tartomány vezetői bejelentették, hogy karanténba helyezik az északról érkezőket. Ischia szigete visszavonta a korábbi intézkedéseket, hogy nem engedi be a Lombardiából, Venetóból és Kínából érkezőket. Rómában is lemondták az országos rendezvényeket, vásárokat, konferenciákat.

Giuseppe Conte kormányfő meglepetését fejezte ki a fertőzöttek számának hirtelen megugrása miatt. Kijelentette, az olasz hatóságok azonnali január végi intézkedései ellenére valami nem működött az egészségügyi ellenőrzési rendszerben.