Tűzzel és homokviharral küzdenek a Kanári-szigeteken

 

Magyar turisták is vannak a Kanári-szigeteknek azon a vidékén, ahol bozóttüzek égnek, miközben az Afrika felől érkező homokvihar is lecsapott. Több magyar elmesélte az M1-nek, mit látnak, mit érzékelnek a katasztrófahelyzetből. A tüzek és az ítéletidő miatt itt is több karneváli programot lemondtak. Sok száz embert menekítettek ki az otthonából – hangzott el az M1 Híradójában.

Afrika nyugati partjai felől érkezett sárgás homok borítja a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetét (Fotó:MTI/EPA-EFE/Elvira Urquijo A.)

A Kanári-szigetek festői tengerpartjait eltakarja a Kalima. Az óránkénti 120 kilométer per órás sebességgel érkező szélvihar a Szaharából hord vörös homokot a spanyol szigetcsoportra.

A gépeket is porfelhő borítja Gran Canaria repülőterén. A szigetek legforgalmasabb légikikötője nem fogad és nem is indít járatokat a homokvihar miatt.

„Az egész repteret belepte a homok. Odakint alig tudom nyitva tartani a szemem” –panaszkodott egy spanyol turista.

Több száz utas ragadt a reptéren, sokan nem tudják eldönteni, hogy béreljenek-e szállást éjszakára, vagy várják ki, amíg elindítják a járatokat.

A hatóságokat azonban a Gran Canarián tomboló tűzvész aggasztja leginkább. A 40 fok közeli hőségben könnyen lángra kap a száraz bozótos, az erős szél miatt pedig gyorsan terjed a tűz. Egy a szigeten üdülő magyar turista arról számolt be, hogy helikopterrel is oltják a tüzet.

A Kanári-szigetek kedvelt célpontjai a magyar turistáknak. Egyikük azt mondta, hogy már Tenerifén is ég a bozótos.

A hatóságok már több száz embert evakuáltak a tűz által fenyegetett területekről. A porfelhő miatt pedig a teljes szigetcsoportra figyelmeztetést adtak ki. Mindenkit arra kérnek, hogy ne hagyják el otthonukat és tartsák zárva az ablakokat.

Lanzarote szigetén pedig több karneváli felvonulást is töröltek a homokvihar miatt.