Meghalt egy újabb utas a Jokohamánál veszteglő óceánjárón

 

Tüdőgyulladásban meghalt egy 80 éves japán férfi a Diamond Princess óceánjáró utasai közül, így háromra nőtt a halálesetek száma a koronavírus-fertőzés miatt Jokohamánál vesztegzár alá vett hajón – közölte a japán egészségügyi minisztérium.

A tárca a család beleegyezése híján azt nem közölte, hogy a férfinél igazolták-e a fertőzést, az NHK japán televízió jelentése szerint azonban igen. Előzőleg csütörtökön a hajó két japán utasa – egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő – halt meg a COVID-19 vírus okozta fertőzésben.

Egy héttel korábban egy nyolcvanas éveiben járó nő halálát okozta a vírus, neki nem volt köze a jokohamai kikötőben karantén alá vett óceánjáróhoz.

A japán egyészségügy-miniszter bocsánatot kért, amiért a hajóról elengedett egyik nő később vírushordozónak bizonyult.

Abe Sindzó japán kormányfő vasárnap utasította a kormányhivatalokat, hogy dolgozzanak ki átfogó tervet a vírus terjedésének megakadályozására, miután az egészségügyi hatóságok előző nap 27 új esetet jelentettek. A tervet várhatóan kedden ismertetik.

A tokiói városháza bejelentette, hogy lemondták, illetve elhalasztják az általa támogatott, a következő három hétben esedékes beltéri tömegrendezvényeket. Júliusban Japán rendezi a nyári olimpiai játékokat.

Vasárnap délutánig 773 fertőzöttet tartottak nyilván Japánban, a többségük (634) az óceánjáró utasa vagy a legénység tagja volt. Portugália vasárnap bejelentette, hogy egyik állampolgára megfertőződött az új koronavírussal. A 41 éves férfi a Diamond Princess személyzetének tagja volt.

Az esetet a japán hatóságok vizsgálják ki – közölte a portugál külügyminisztérium a LUSA portugál hírügynökséggel. A férfi a karanténból beszélt újságírókkal, és bírálta a japán a hatóságokat amiatt, ahogy a hajón kialakult esetet kezelték.