Koronavírus: Iránban is nőtt a halálos áldozatok száma

 

Az iráni hatóságok vasárnap bejelentették, hogy három újabb halálos áldozata és 15 fertőzöttje van az új koronavírusnak. A halálos áldozatok száma így nyolcra nőtt, ezzel a fertőzés gócpontjának számító Kínán kívül eddig Iránban vesztették életüket a legtöbben a tüdőgyulladást okozó járványban.

Az ismert fertőzöttek száma jelenleg 43 – tájékoztatott az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője, Kianus Dzsahanpúr.

Az első esetekről és halálos áldozatokról két nappal a pénteki parlamenti választások előtt adtak hírt a hatóságok. A fertőzöttek a síiták szent városának számító Komban éltek. Irán volt az első közel-keleti ország, ahol a Covid-19 okozta halálesetekről számoltak be.

A buszokat és a metrószerelvényeket is fertőtlenítik

Az iráni hatóságok az ország 31 tartományából 14-ben oktatási intézményeket, mozikat és színházakat zártak be, hogy elejét vegyék a járvány terjedésének. Ezeken a területeken egy hétre felfüggesztették a kulturális és művészeti előadásokat. Az iráni lakosságot arra kérték, hogy egy ideig ne keressék fel Komot és más zarándokhelyeket.

A 15 új fertőzésből négyet a fővárosban, Teheránban regisztráltak. Itt az önkormányzat elzárta az ivókutakat, és betiltotta az édesség árusítását a metróban. A buszokat és a metrószerelvényeket is fertőtlenítik – tájékoztatott Golamreza Mohammadi önkormányzati szóvivő.

A fővárosi önkormányzati tanácsot vezető Mohszen Hasemi kilátásba helyezte, hogy ha nő a fertőzöttek száma, a nyolcmillió lakosú Teherán egészét karantén alá helyezik.

Szaid Namaki iráni egészségügyi miniszter elmondta, hogy minden egyes városban kijelöltek egy kórházat, amely kizárólag a koronavírusos betegek ellátásával foglalkozik majd. Namaki szerint a vírust egy Kína és Irán között rendszeresen ingázó komi kereskedő hurcolta be az országba, aki később életét vesztette a kórban.

A miniszter egyúttal védelmébe vette az iráni kormányt, amely szerinte átláthatóan kezeli a járványt. Az egészségügyi tárca figyelmeztette a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztőit, hogy jogi következményekkel számolhatnak. Iránban sokan attól tartanak, hogy a járvány halálos áldozatainak száma magasabb a hivatalosan közölt adatoknál.

Az iszlám köztársaságban 36 ellenőrzőpontot állítottak fel a határokon, hogy átvizsgálják az országba érkező utazókat. Az Iránnal szomszédos Törökország, Irak, Afganisztán és Pakisztán is óvintézkedéseket tett a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Közben Libanonból és Kanadából is érkezett hír fertőzött iráni utazókról. Az első libanoni esetet egy Komból érkezett utazónál azonosították.

Kuvait kitiltja az Iránból érkező hajókat kikötőiből

Szaúd-Arábia elrendelte, hogy az Iránból érkezők csak a 14 napos karantén lejártát követően léphetnek be a királyságba. Rijád szeretné elkerülni, hogy a vírus elérje a muszlimok szent helyeinek számító Mekkát és Medinát. Kuvait bejelentette, hogy határozatlan időre kitiltja az Iránból érkező hajókat kikötőiből.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában csaknem 77 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma elérte a 2445-öt. Világszerte további mintegy 1500 fertőzöttről és több mint húsz halálesetről tudnak.

A vírus eddig csaknem 30 másik országban jelent meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton aggodalmát fejezte ki az egyértelmű fertőzéstörténettel nem rendelkező betegek miatt, bár a Kínán kívüli esetek száma továbbra is alacsony. Jelenleg a vírus iráni, olaszországi és dél-koreai terjedése aggasztja legjobban az egészségügyi szakértőket.

A címlapfotó illusztráció.