Dél-Koreában 346-ra nőtt a fertőzöttek száma

 

Dél-Koreában 142 új koronavírusos megbetegedést jelentettek szombaton, így a COVID-19 vírussal bizonyítottan fertőzöttek száma elérte a 346-ot – közölte a koreai betegségmegelőző központ (KCDC).

Fertőtlenítőszert fújnak munkások a szöuli Kvanghvamun térre (Fotó: MTI/EPA/Kim Csul Szo)

Az új betegek közül 131 Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, a Szöultól 333 kilométerre délkeletre fekvő Teguban, illetve a szomszédos Észak-Kjonszang tartományban lakik.

A betegek közül 169-en egy 61 éves nővel álltak kapcsolatban, aki részt vett a Sincshondzsi keresztény szekta tegui istentiszteletein. A 31. számú páciensként emlegetett nő a hatóságok szerint a közelmúltban nem járt külföldön.

Az egészségügyi hatóságok a négyfokozatú skálán másodiknak számító narancsszínű riasztást rendeltek el az érintett térségekben.
Dél-Koreában eddig két ember halt meg a járványban, és 17 beteg gyógyultan hagyta el a kórházat.

Japánban a Favipiravir, más néven Avigan nevű vírus elleni szerrel szándékoznak kezelni a koronavírussal fertőzötteket – közölte szombaton Kató Kacunobu egészségügyi miniszter a Jomiuri televízióban. Hozzátette, hogy egyelőre még nem született döntés a konkrét gyógykezelést illetően, de vírusellenes szerekben gondolkodnak, elsősorban az Aviganban.

A szert a Fujifilm Holdings japán cég fejlesztette ki influenza kezelésére, és sikerrel alkalmazták az ebola ellen is. Japánban jelenleg 745 koronavírusos beteget kezelnek, három ember halt meg. A paciensek többsége a két hete Jokohama kikötőjében karantén alá vont Diamant Princess óceánjáró utasa vagy személyzetének tagja.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 75 567 embert fertőzött meg, a járványban 2239-en haltak meg.