Eltiltották a korábbi bolíviai elnököt a választási részvételtől

 

Bolíviában eltiltották a korábbi elnököt a részvételtől a parlamenti választásokon azzal az indokkal, hogy a tavaly megbuktatott és Argentínában élő politikus nem rendelkezik állandó lakhellyel az országban.

Evo Morales a hónap elején jelentette be hivatalosan, hogy indul egy szenátori tisztségért a május 3-án esedékes voksoláson.

A legfelső választási bíróság elnöke helyi idő szerint csütörtökön jelentette be a sajtónak, hogy Morales állandó lakhely híján nem felel meg a szenátoroktól elvárt követelményeknek. Salvador Romero kijelentette, hogy az ítélet ellen nem lehet fellebbezni.

A politikusnak esélye lett volna a megválasztásra, mert pártja, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) vezeti a közvélemény-kutatási listákat. A párt elnökjelöltjét, Luis Arcét a választási bíróság elismerte indulásra jogosultként.

Moralest hazájában terrorizmussal vádolják. A 2006-ban hatalomra került politikus novemberben lemondott, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, mert az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete szerint csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson. Morales először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült.

A címlapfotó illusztráció.