Egyeztetés folyik egy orosz-török-német-francia csúcs lehetőségéről

 

Egyeztetés folyik egy, a szíriai rendezés ügyében tartandó újabb orosz-török-francia-német csúcs összehívásának lehetőségéről, de konkrét megállapodás egyelőre nem született róla – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva pénteken Moszkvában.

A szóvivő szerint nem kizárt egy ilyen csúcstalálkozó lehetősége, ha annak összehívását mind a négy vezető szükségesnek tartja. Peszkov azzal kapcsolatban nyilatkozott erről, hogy csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai rendezésről és az Idlíb tartományban kialakult helyzetről telefonon beszélt francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal és Angela Merkel német kancellárral.

Steffen Seibert német kormányszóvivő az eszmecserét követően elmondta: Merkel és Macron kifejezte készségét, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Putyinnal és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A német kormányfő és a francia államfő Erdogannal is egyeztetett.

A szíriai rendezés ügyében orosz-török-francia-német csúcstalálkozót Isztambulban tartottak eddig, 2018 októberében. A Kreml szóvivője egyébként csütörtökön egy orosz-török-iráni csúcs előkészítéséről is beszélt.

Peszkov pénteken elmondta, hogy Moszkvát nagyon aggasztja az Idlíb tartományban kialakult helyzet, amelyről folyamatosan egyeztet Ankarával.

Nem szeretnénk a legrosszabb forgatókönyvekről beszélni” – mondta Peszkov a közvetlen orosz-török összecsapás lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolva.

Megismételte Moszkva álláspontját, miszerint a szíriai hadsereg terrorista csoportok ellen harcol Idlíbben, amelyeket az agresszív fellépésük miatt likvidálni kell.

Az orosz védelmi tárca egyébként a nap folyamán korábban valótlannak nevezte azt a török közlést, amely szerint Idlíbben menekültek százezrei tartanak a szíriai-török határ felé. Egyúttal felszólította a török felet, hogy engedje a szíriai kormányerők által ellenőrzött területek felé távozni a menekülő polgári lakosságot. A moszkvai katonai tárca a közleménye szerint drónokról és egyéb eszközökről figyeli a tartományban kialakult helyzetet.

A minisztérium szerint Törökország nagy mennyiségű páncélozott járművet és lőszert dobott át Szíriába.

A címlapfotó illusztráció.