Az ellátási láncok felülvizsgálatát sürgette a francia pénzügyminiszter

 

Ellátási láncaik mélyreható felülvizsgálatára szólította fel a francia feldolgozóipari vállalatokat Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, mondván, hogy az új koronavírus által okozott járvány világosan megmutatta a kínai beszállítóktól való túlzott függőséget.

Bruno Le Maire pénteken találkozott nagyvállalati vezetőkkel, hogy áttekintsék a Kínában kirobbant és a világ számos országára átterjedt járvány hatásait. A miniszter utasítást adott vizsgálat lefolytatására, hogy meghatározzák, mely francia iparágaknak kell gazdasági és stratégiai függetlenségüket helyreállítani.

Ez a járvány megmutatta, hogy az ellátási problémák stratégiai problémákat teremtettek bizonyos iparágakban” – mondta Le Maire újságíróknak a tanácskozás után.

A miniszter kiemelte a gyógyszeripart és az autógyártást, amelyeket különösen súlyosan érintenek az ellátási láncokban keletkezett zavarok. Bizonyos gyógyszerekben az aktív hatóanyagok nyersanyagainak 80 százaléka Kínából vagy Ázsiából származik, míg az autógyártók például a fékpedálok hiányával küszködtek.

A beszállítási problémák és a kínai turisták elmaradásából fakadó bevételkiesés dacára Franciaország gazdaságára korlátozott hatást gyakorol a járvány: Bruno Le Maire becslése szerint 0,1 százalékpontot vesz el az idei gazdasági növekedésből.

A miniszter jelezte, hogy a kormány kitolja az érintett vállalatok adófizetésének határidejét, és arra kérte a nagyvállalatokat, különösen a divatcégeket hogy legyenek megértőek a megrendelések teljesítésére minden erejükkel törekvő kisebb beszállítók iránt.

A kormány felkért jogi szakértőket, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a vállalatok jelenthetnek-e vis maior helyzetet a járvány miatt.

A vis maior helyzet azt jelenti, hogy egy vállalat rajta kívül álló, elháríthatatlan események miatt nem képes szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére, ezért nem vonható felelősségre.