×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nemzeti régiókért indított kezdeményezésről szól az idei székely szabadság napja

 

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint elsősorban a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésről fog szólni az idei székely szabadság napja, amelyet – akárcsak az elmúlt években – az idén is március 10-én tartanak Marosvásárhelyen.

Izsák Balázs pénteken elmondta: az aláírásgyűjtés mellett a szolidaritásról és a székelység autonómia iránti elkötelezettségéről fog szólni a rendezvényük. Megjegyezte: május hetedikén zárul az aláírásgyűjtés, éppen négy héttel a nemzeti összetartozás napja előtt, és számítanak arra, hogy a Kárpát-medencei magyarságra ösztönzően hat a két dátum közelsége.

Az SZNT elnöke azt tartotta reális célnak, hogy a Kárpát-medence három nagy magyar közössége, a magyarországi, az erdélyi és a felvidéki gyűjtse össze az egymillió aláírás zömét, és az EU kis országaiban, Szlovéniában, Horvátországban és a Balti államokban sikerüljön átlépni a lakosság számához viszonyított küszöbértékeket.

Az EU akkor tekinti sikeresnek az aláírásgyűjtést, ha legkevesebb egymillió aláírás gyűlt össze, és hét országban sikerült átlépni a megszabott küszöbértéket.

Izsák Balázs elmondta: a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal idén nem próbálta akadályozni a székely vártanúk emlékművénél tartandó megemlékezést, és az utána következő felvonulást. A tömegrendezvényt még tavaly bejelentették, hogy legyen idő peres úton érvényteleníteni az esetleges tiltó határozatot. Megjegyezte: amióta nem Valentin Bretfelean a helyi rendőrség igazgatója, és amióta pereket nyertek a felvonulást akadályozni próbáló polgármesteri hivatal ellen, azóta a város vezetése nem próbálja már akadályozni a rendezvényt.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott felhívásában az SZNT arra kérte Székelyföld lakóit, hogy jöjjenek minél nagyobb számban Marosvásárhelyre, békésen és méltósággal nyilvánítsák ki a közösség autonómiaigényét. Kérte a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházakat, legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát.

A világban szétszórt magyarok szervezeteit arra kérte az SZNT, hogy 2020. március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal. „Fontos, hogy minél többen legyünk, hogy megértessük mindenkivel: sem fenyegetés, sem a jogsértő intézkedések változatlan fenntartása nem félemlít meg bennünket, a mi küzdelmünknek változatlanul a székely szabadság a tétje” – áll a felhívásban.

Az aláírási ív a nemzetiregiok.eu címen érhető el, ahol a „támogatom” fülre kell kattintani. Az internetes felületen ki lehet választani az állampolgárságnak megfelelő adatlapot. A határidő május 7-e.

A címlapfotó illusztráció.