Megkezdődött a hírhedt nápolyi lakótelep felszámolása

 

Fotó: MTI/ EPA/Ciro Fusco

Nápoly Scampia nevű negyedében megkezdődött a város egyik leghírhedtebb lakótelepének bontása. Az eseményt óriási médiaérdeklődés övezte, hiszen itt forgatták 2014-ben a Gomorra című tévésorozatot – számolt be a The Guardian. 

A város külterületén fekvő épületkomplexum 1965 és 1980 között Franz di Salvo nápolyi építész tervei szerint készült. A városvezetők elképzelése az volt, hogy a középkori városközpont elhagyatott sikátoraiból a modern lakótelepre költöztetik a szegényebb családokat.

Az építkezésre szánt források egy része viszont magánzsebekbe vándorolt, és a hét épületblokk közül több nem készült el teljesen. A környék a rossz közbiztonságáról lett hírhedt, lényegében a maffia fennhatósága alá tartozott.

1998 és 2003 között három tömböt már lebontottak, most a megmaradt négy vitorla alakú háztömb bontását kezdték meg.

A Scampia negyed Roberto Saviano olasz újságíró nagy sikerű Gomorra című könyvéből készült 2014-es filmsorozat után lett nevezetes. Az olasz újságíró kíméletlen őszinteséggel számolt be az olasz szervezett bűnözés világáról, a nápolyi maffia, a Camorra működéséről. A sorozat rendezőinek nem volt nehéz dolga, amikor hiteles helyszínt kerestek.

A kiköltöző lakóknak új bérházakat kínált a városvezetés. A lapnak megszólaló lakók közül többen is rezignáltan vették tudomásul, hogy korábbi otthonuk az enyészeté lett.