Teljes erőbedobással kampányolnak az amerikai demokraták elnökjelöltjei

 

Az amerikai demokraták elnökjelöltségére pályázó Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere a nevadai Las Vegasban tartott kampányrendezvényén a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológia elleni harcot, míg vetélytársa, Michael Bloomberg milliárdos New Yorkban új banki adókat ígért kedden.

Szombaton a demokraták Nevadában tartanak jelölőgyűlést (caucust), és bár Bloomberg azon nem indul, de a szerda esti nevadai országos tévévitán már részt vesz, mivel támogatottsága két számjegyűre nőtt.

A demokrata politikusok kedden teljes erőbedobással kampányoltak a nyugati tagállamban.

Buttigieg egy rendezvényen azt fejtegette, hogy igénybe veszi majd „az elnökséggel járó jelképes hatalmi eszközöket” az antiszemitizmus és a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológia elleni harcához. Arról beszélt, hogy szerinte az Egyesült Államokban a fehér felsőbbrendűség ideológiáját hirdető csoportok minden más külföldi országnál vagy terrorista csoportnál közelebb kerültek ahhoz, hogy tönkre tegyék az országot. Azt mondta, Donald Trump elnöksége idején felszínre törtek a korábban a mélyben rejtőző fanatikus ideológiák.

Buttigieg a választás tétjét abban jelölte meg, hogy az „amerikai álom” iránt elkötelezettek vagy a „fehér nacionalisták” győznek-e.

A milliárdos Michael Bloomberg New Yorkban fejtette ki elképzeléseit azokról az új adókról és szabályzókról, amelyeket bevezetne. Azzal érvelt, hogy belülről ismeri a Wall Streetet, ezért mindenki másnál alkalmasabb arra, hogy még több amerikai számára tegye lehetővé a hozzáférést a banki szolgáltatásokhoz. Ennek érdekében egyebek mellett tranzakciós adót vezetne be a tőzsdei részvényekre, a kötvényekre és a származékos (derivatív) ügyletekből eredő kifizetésekre, valamint visszaállítaná a fogyasztók pénzügyi védelmével foglalkozó hivatalt.

Elemzők szerint javaslataival Bloomberg elsősorban a Demokrata Párt baloldali politikusainak támadásaira reagált a szerdai országos tévévita előtt. Bernie Sanders vermonti és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor ugyanis többször azzal támadta New York volt polgármesterét, hogy „be akarja vásárolni magát” a Fehér Házba.

Bernie Sanders kedden Nevadában is azt mondta, „azt üzenjük Bloomberg polgármesternek, hogy ez itt demokrácia, és nem az oligarchák uralma, és ön nem fogja felvásárolni ezt a választást”.

A címlapfotó illusztráció.