Öt feltételezett embercsempészt fogtak el Szerbiában

 

Öt feltételezett embercsempészt fogott el szerdán a szerb rendőrség, az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy több mint 140 illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szomszédos Bosznia-Hercegovinába a Drina folyón keresztül.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint az embercsempészek tavaly november óta segítették a migránsokat abban, hogy csónakokkal átjussanak a szerb-boszniai vízi határon. Az embercsempész-bandát egy szír állampolgár vezette. A szerbiai ügyészség feltételezése szerint a csoport az utóbbi négy hónapban mintegy 17 ezer eurónyi (5,7 millió forint) bevételre tett szert.

A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a nyugat-balkáni útvonalon. A migránsútvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön, a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba.

Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók. Az egyre szigorúbb ellenőrzések miatt a migránsok gyakran embercsempészek segítségét veszik igénybe, akik általában fejenként néhány ezer euróért szállítják el őket az Európai Unió határáig.

Szerbiában a becslések szerint jelenleg valamivel kevesebb mint hétezer migráns tartózkodik.