A migránsoknak és az NGO-knak kedvez a baloldali olasz kormány tervezete

 

Elkészült az olasz baloldal javaslata, gyakorlatilag az utolsó pontig eltörlik a Matteo Salvini-féle szigort a bevándorlásban. Csökken a Földközi-tengeren menedékkérőket taxiztató NGO-k büntetése, nem veszik el a hajóikat, könnyebben kapnak tartózkodási engedélyt a bevándorlók, sőt például orvosi ellátás is jár majd nekik Olaszországban. Amikor tavaly ősszel megalakult az új baloldali kormány Rómában, még cáfolták, hogy erre készülnének – derült ki az M1 Híradójából.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi)

Az olasz hatóságok tiltása ellenére, a pénzügyőrök hajóját is a dokknak préselve kötött ki a Sea Watch 2018 nyarán Lampedusa szigetén. A német NGO-hajó kapitányát a rendőrök a manőver után őrizetbe vették. Carola Rackete ellen a kikötés és a hatósági személyek veszélyeztetése miatt eljárás is indult.

A migránshajók hasonló, szinte mindennapos akciói miatt Matteo Salvini belügyminiszter drasztikus szigorítást terjesztett a kormány elé. Ennek értelmében akár egymillió eurós bírságot és börtönbüntetést is kockáztattak a civil csempészhajók kapitányai, akiket ráadásul járművük elkobzásával is sújtott a törvény. A javaslatot a római törvényhozás mindkét háza nagy többséggel megszavazta, 2018 augusztusában. Ám úgy tűnik, hogy az NGO-k hamarosan büntetlenül térhetnek vissza a korábbi gyakorlathoz.

Olasz sajtóbeszámolók szerint ugyanis a jelenlegi, baloldali kabinet a Salvini nevéhez köthető intézkedések eltörlésére készül. Ez olvasható ki abból a javaslatból, amelyet az új belügyminiszter hétfőn a kormány elé terjesztett.

Luciana Lamorgese tervezete a felségvizek megsértőinek büntetését a töredékére, legfeljebb 50 ezer euróra csökkentené. A vétkes kapitányoknak pedig ezentúl nem kellene a letartóztatástól félniük, vagyis az NGO-k szinte szabad kezet kapnának. Az olasz közszolgálati televízió szerint ezzel nagymértékben könnyítenék a hajókon utazó illegális bevándorlók helyzetét is. Egyszerűbben kapnának tartózkodási engedélyt, amellyel számos szociális juttatásra, például orvosi ellátásra jogosulttá válnának. De felére rövidülne az állampolgárság megszerzéséhez szükséges idő is.

Matteo Salvini a tervet őrültségnek nevezte. A Liga és a jobbközép pártszövetség vezetője szerint a történtek, valamint az ellene a közelmúltban indult vizsgálatok is azt jelzik, hogy a baloldal a korábbi szigorítások nyomát is el akarja törölni. Salvini szerint azonban a kormány a kikötők megnyitásával kizárólag a maffiát támogatja, ez ellen pedig a Liga minden eszközzel küzdeni fog.

A baloldali kormány már eddig is számtalan alkalommal engedélyezte a migránshajók kikötését. Azóta pedig megállás nélkül érkeznek az újabb és újabb bevándorló-csoportok. Két hete az Open Arms nevű spanyol NGO több mint 360 migránst tett partra Szicíliában. A legfrissebb hírek szerint pedig a francia-német üzemeltetésű Ocean Viking, csaknem 200 illegális bevándorlóval a fedélzetén, Olaszország felé vette az irányt.