Repülőgépen hagyták el Japánt az üdülőhajó amerikai utasai

 

Két repülőgépen elhagyták Japánt a korábban Jokohama kikötőjében karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajó amerikai utasai – közölte hétfőn az Egyesült Államok tokiói nagykövetsége.

Cikkünk frissült.

A tájékoztatás szerint mintegy 340 amerikai állampolgár már útban van hazájába azt követően, hogy átesett azon a vizsgálaton, amelynek célja kimutatni a tüdőgyulladást okozó COVID-19 koronavírust. A tünetmentesnek ítélt utasokra hazájukban újabb 14 napos karantén vár két texasi és egy kaliforniai szövetségi intézményben.

Az evakuált utasok között 14 fertőzött van, akiknél az elmúlt 2-3 napban mutatták ki a kórt. Elszállításukról azt követően döntöttek, hogy a kérdésben konzultáltak a washingtoni egészségügyi minisztériummal és a külügyminisztériummal. Az a döntés született, engedélyezik számukra az utazást, de a repülőgépen elkülönítik őket a többi utastól.

A kiadott közlemény szerint a legbiztonságosabb és a leggyorsabb módszerrel szállítják a fertőzötteket az utasszállító gép különlegesen, az egészségügyi normáknak megfelelően kialakított részlegében. A hajó amerikai utasainak elszállítására az amerikai kormányzat bérelt két chartergépet, amelyek a tokiói Haneda repülőtéren vették fedélzetükre utasaikat.

Hétfői japán médiaértesülések szerint további 99, a hajón lévő emberen mutatták ki a vírust, őket szintén elkülönítették a többi utastól. Vasárnap Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy a Diamond Princess üdülőhajón eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 lelete pozitív lett.

Hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes. A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodott.

A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több lett a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba vitték Japánban.

Japánban az új koronavírus-járvány terjedésétől tartva törölték Naruhito császár 60. születésnapjának e hét végére tervezett nyilvános megünneplését. Az uralkodót először köszöntötték volna fel ilyen hivatalos rendezvényen azóta, hogy tavaly májusban trónra lépett.