Megnyitják az aleppói repülőteret a polgári közlekedés előtt

 

Megnyitják Szíria második legnagyobb városa és a háború előtti gazdasági fővárosa, Aleppó légikikötőjét a héten a polgári járatok előtt – közölték hétfőn a hatóságok. A repülőtér 2012 óta tart zárva.

A szíriai kormányerők vasárnap foglalták vissza a nagyvárost körülvevő településeket, visszaszorítva az Aleppó ellen rakétatámadásokat intéző dzsihadistákat és lázadókat.

A közlekedési minisztérium hivatalos Telegram-oldalán hétfőn közölte, hogy a tárca vezetője, Ali Hammúd bejelentette a nemzetközi repülőtér újbóli megnyitását.

Az első Damaszkusz-Aleppó járat szerdán indul, Damaszkuszba és Kairóba tartó járatokat is terveznek a következő napokban – közölte a minisztérium.

A nagyvárostól keletre fekvő aleppói repülőtéren 2012 óta szünetelnek a polgári járatok. A lázadó csoportok ekkor vonták az ellenőrzésük alá a város keleti negyedeit.

Bassár el-Aszad elnök erői 2016-ban foglalták vissza Aleppót, amely az azonos nevű tartomány székhelye. 2017-ben már végeztek próbajáratokat az aleppói repülőtéren.

A kormányerők az elmúlt napokban visszafoglalták a tartomány nyugati részében lévő területeket, amelyekben dzsihadisták és lázadók megvetették a lábukat. Ellenőrzésük alá vonták az Aleppót és Damaszkuszt összekötő autópálya több szakaszát is.

Az aleppói területetek visszafoglalása a tavaly decemberben Oroszország támogatásával a dzsihadisták és a lázadók utolsó erőssége, Idlíb tartomány ellen indított nagyszabású offenzíva keretében történt. Idlíb tartomány több mint felét, valamint Aleppó, Hama és Latakia tartomány Idlíbbel határos övezeteit a Hajat Tahrír es-Sám (az al-Kaida egykori szíriai szárnya) nevű dzsihadista szervezet tartotta az ellenőrzése alatt.

Az ENSZ adatai szerint december óta több mint 800 ezer ember menekült el otthonából az ország északnyugati részében dúló erőszak miatt.

A 2011 márciusában békés tüntetések elnyomásával kezdődött szíriai háborúnak több mint 380 ezer halottja van.