Görögország felfüggeszti a zárt kitoloncolási központok építését

 

Görögország a helyi tiltakozások hatására felfüggeszti a zárt kitoloncolási központok építéséről szóló kormányzati tervek végrehajtását – közölte hétfőn a bevándorlási és menekültügyi miniszter.

A migrációs helyzet miatt tüntetnek görög szigetlakók az athéni belügyminisztérium előtt. Öt égei-tengeri görög sziget lakói tiltakoznak amiatt, hogy a kormány további befogadótáborok létesítését tervezi a szigeteken az illegális bevándorlók számára, ahelyett, hogy a görög szárazföldre telepítenék át őket a zsúfoltság enyhítésének érdekében (Fotó: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)

Nótisz Mitarákisz arról számolt be, hogy addig felfüggesztik a nemrég bejelentett tervek megvalósítását, amíg meg nem tárgyalják a kezdeményezést határozottan ellenző szigetek, Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz hatóságai által benyújtott panaszokat.

Az athéni kormány korábban úgy döntött, hogy nyárig bezárja a szóban forgó szigeteken található, túlzsúfolt regisztrációs központokat, és zárt kitoloncolási központokkal váltja fel őket. A szükséges földterületek kisajátítását már meg is kezdték. Számos helyi lakos tüntetett az építkezések ellen, mondván, az új létesítmények még nagyobb terhet jelentenének apró közösségeikre nézve.

Mitarákisz hétfőn azt is tudatta, hogy segítséget kért az Európai Unió tagállamaitól a jogosulatlan afgán menedékkérők kitoloncolásában. A hivatalos adatok szerint az ezen az öt szigeten tartózkodó menedékkérők mintegy 75 százaléka afgán. A második legnagyobb csoportot a szíriaiak teszik ki.

Azt kértük az EU-tól, hogy segítsen megnyitni a migránsok visszatérésének útját a származási országukba, például Pakisztánba és Afganisztánba” – mondta a miniszter.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos várhatóan tavasszal bemutatja a testület új javaslatát a migrációs helyzet kezeléséről.