ENSZ: éhínség sújtja a lakosság negyedét Lesothóban az aszály miatt

 

Az ENSZ becslése szerint 500 ezer ember – a lakosság egynegyede – szenved éhínségtől az aszály miatt Lesothóban. A világszervezet a nemzetközi közösség segítségét kérte hétfőn.


A tavalyi aszály és az idei szórványos esők miatt rossz volt az aratás, ami miatt a falusi lakosság nagy része megfelelő élelem nélkül maradt – mondta Salvator Niyonzima, az ENSZ helyi koordinátora.

Az Európai Unió hétfőn jelentette be, hogy 1,5 millió eurós (502 millió forintos) segélyt nyújt a dél-afrikai királyságnak, de sokkal többre lenne szükség.

A lesothói kormány tavaly, az élelmiszerhiány miatti szükséghelyzet elrendelésekor kiadott felhívásban úgy becsülte, hogy 74 millió dollárra (22,8 milliárd forint) lenne szükség az ország megfelelő élelmiszerellátásához.

A Dél-afrikai Köztársaság területébe beékelődött Lesothóban – akárcsak a kontinens több déli országában – a 2018-19-es esős évszakban az El Nino jelenség miatt a szokásosnál jóval kevesebb csapadék hullott. Nem valószínű, hogy 2020-as aratási szezon javíthat az élelmiszerellátáson, mert az eső nagyon későn érkezett, és sok farmer nem is vetett – mondta Niyozima.

Egy ENSZ-jelentés szerint a lesothói nőket és fiatal lányokat sújtja leginkább az élelmiszerhiány, és emiatt egyre sérülékenyebbek lesznek a szexuális visszaélésekkel és kizsákmányolással szemben. Sok fiatal lány otthagyja az iskolát, hogy támogassa a családot és a testvéreit. Várhatóan nőni fog a gyermekházasságok száma is, amire oda kell figyelni a jelentés szerint.

A címlapfotó illusztráció.