Előfordulhatnak még a bosnyák-horvát határon történtekhez hasonló megmozdulások

 

Még előfordulhatnak a bosznia-hercegovinai befogadótáborban történtekhez hasonló megmozdulások, rendbontások, amikor migránsok figyelemfelkeltési céllal kitörnek – mondta Ördögh Tibor adjunktus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Balkán-szakértője az M1-en.

A közmédia tudósítója szombaton jelentette, hogy migránsok egy nagyobb csoportja kitört az egyik bosznia-hercegovinai befogadótáborból, a helyi rendőrség nagy erőkkel vonult ki. A szombat esti beszámoló szerint véget ért a rendbontás, a rendőri jelenlétet mérsékelték.

A szakértő közölte: valódi információ nincs arról, hogy kik szervezik ezeket az akciókat. A bosnyák hatóságok nagy erőkkel próbálják megoldani a helyzetet. A konfliktusok abból adódnak, hogy a migránsok sokan vannak, nem megfelelő körülmények között, és nincs megfelelő információjuk – mondta, hozzátéve: a Balkánon senki sem abban az országban akar élni a menekülttábor lakói közül, ahol vannak.

A megoldás szerinte az lehetne, ha az Európai Unió összefogna az érintett nyugat-balkáni országokkal.

A szakértő azzal kapcsolatban, hogy Brüsszelben a nyugat-balkáni országok vezetőinek informális találkozója lesz vasárnap, azt mondta: az EU tavaly ősszel nem indította el a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával, ezek az országok akkor csalódtak.

Ha kikerül a térség a bővítésből, akkor Európa nem egyesül, a Balkánon fekete folt alakul ki, megjelenhetnek esetleg unió elleni érdekek” – fogalmazott. Példaként említette, hogy Kína számára fontosak az európai partnerek, az arab országok, mint új befektetők jöhetnek, Törökország pedig már 20 éve hódít kulturális alapon a térségben.

Az EU felismerte, hogy vissza kell szerezni a bizalmat a Nyugat-Balkánon – mondta. Kitért arra, hogy a balkáni integráció politikailag és biztonságpolitikailag fontos régió az EU-nak, nem gazdasági okok miatt. A migráció problémát okoz a térségnek, társadalmilag is stabilitást jelentene az uniós tagság az országoknak.

A címlapfotó illusztráció.