Washington és Szöul segítséget ajánlott Phenjannak

 

Korea-közi együttműködést javasolt pénteken Szöul a koronavírus elleni küzdelemben Phenjannak, az Egyesült Államok külügyminisztériuma által kiadott közlemény pedig leszögezi, Washington kész segíteni Észak-Koreának a koronavírus megfékezésében, a nemzetközi egészségügyi szervezeteken keresztül.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője pénteken azt mondta, Szöul nem zárja ki egy, a két Korea által közösen fenntartott karantén tervét sem, hozzátéve, hogy amennyiben ezt a dél-koreaiak támogatják, hivatalosan is megteszik az erre vonatkozó javaslatot Phenjannak.

A phenjani vezetés az elmúlt hónapokban gyakorlatilag teljesen felfüggesztett minden együttműködést és diplomáciai kooperációt déli szomszédjával.

Noha a Kínával szomszédos Észak-Koreából egyelőre hivatalosan nem jelentettek megbetegedést, az ország állami médiája tett utalást arra, hogy több embert karantén alá helyeztek, mert a betegség tüneteit mutatták.

Szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a vírus megjelenése katasztrofális lehet Észak-Koreára nézve, tekintettel az ázsiai ország súlyos gazdasági helyzetére és hiányos egészségügyi infrastruktúrájára.

Az ország korábban már szinte az összes határátkelőjét lezárta, nem fogad külföldi turistát, megerősítette a repülőterek és kikötők egészségügyi vizsgálatát, és mintegy 30 ezer egészségügyi dolgozót mozgósított a vírus elleni küzdelemre.

A héten Phenjan azt is bejelentette, hogy 15 napról 30-ra növeli a karantén időtartamát, valamint felszólított minden, észak-koreai székhelyű nemzetközi szervezetet és az országban tartózkodó külföldit, hogy feltétel nélkül engedelmeskedjen az utasításoknak.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold részéről azt mondták, észak-koreai irodáik 500 önkéntest mozgósítottak a kínai határ mellett, az ő feladatuk a helyi orvosok és egészségügyi személyzet támogatása lesz.

A koronavírustól leginkább sújtott Kínában a fertőzöttek száma péntekre 63 ezer fölé emelkedett, a halálos áldozatok száma elérte az 1380-at.

A címlapfotó illusztráció.