Újabb migránsmenet indulhat, ezúttal Bosznia-Hercegovinából

 

Újabb migránsmenet indulhat, ezúttal Bosznia-Hercegovinából a horvát határ felé. A boszniai Velika Kladusán lévő befogadóközpont hétszáz lakója készül tiltakozó akcióra. Az M1-nek megerősítették: a megmozdulást szombatra tervezik, és a boszniai ellátás, illetve a horvát rendőrök fellépése miatt akarnak tiltakozni. Bő egy héttel ezelőtt hasonló menet indult, akkor Szerbiából a magyar határ felé. A tüntetést ezúttal nemcsak a közösségi médiában, hanem a tábor falára kifüggesztett, több nyelvre is lefordított felhívással népszerűsítették – hangzott el az M1 Híradójában.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/Molnár Edvárd)

Cikkünk frissült.

A hivatalos adatok szerint 700 főnek ad most otthont a velika kladusai befogadóközpont. A boszniai táborban a pénteki nap látszólag ugyanúgy telt ahogyan a többi. Az M1 stábjának azonban többen arról nyilatkoztak: készülődnek, ugyanis azt tervezik, hogy szombaton a horvát határ felé indulnak tiltakozni.

Egy pakisztáni férfi szerint hétszázan, vagyis a teljes tábor útnak indul.

Azt, hogy ki szervezte a tüntetést nem lehet tudni, de egy az M1 stábjához is eljutott felhívás alapján arra lehet következtetni, hogy a szervezők nem bízták a véletlenre. Angolul, franciául és arabul is kiírták: minden táborlakót arra szólítanak fel, hogy február 15-én induljanak a horvát határhoz, hogy ott tiltakozzanak a rossz bánásmód, a horvát rendőrök fellépése és a boszniai életkörülményeik miatt.

Az M1 tudósítója elmondta, szarajevói tudósítók szerint, egyre több migráns jelenik meg a fővárosi buszmegállókban, hogy Velika Kladusába utazzon. Több buszra sátrakkal szálltak fel az illegális bevándorlók.

Alig több mint egy héttel ezelőtt hasonló karaván indult a magyar határ felé, a kelebiai határátkelőtől néhány száz méterre lévő erdőből. Azt a megmozdulást a közösségi médiában szervezték. A migránsok leültek a kerítés elé, miközben a határ magyar oldalán rendőrök sorakoztak fel.

A tiltakozás fél napig tartott, a szerb rendőrök buszokkal szállították el a tüntetőket egy szerb befogadóközpontba.

Január végén Allahot éltették, miközben megpróbáltak áttörni a magyar határon, Horgosnál.

A címlapfotó illusztráció.