Őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik gyerekeket kényszeríthettek prostitúcióra

 

Őrizetbe vettek két gyanúsítottat a Spanyolországhoz tartozó Mallorca árvaházaiban élő gyerekek prostitúciója körül kirobbant botrányban – közölte pénteken a helyi rendőrség.

A hatóságok kezére került két személyt – egy 50 éves dominikai nőt és egy 41 éves guineai férfit – azzal gyanúsítják, hogy alkohollal és kábítószerrel engedelmességre bírt fiatalkorú lányokat ajánlottak fel kuncsaftoknak a turisták körében közkedvelt üdülősziget bárjaiban és kocsmáiban. A férfi a rendőrség szerint maga is szexuálisan zaklatott fiatalokat.

Szociális dolgozók élesen bírálták a szigeten uralkodó állapotokat. Szerintük a 30 mallorcai gyermekotthonban élő mintegy 350 fiatal közül sokan szexuális zaklatás, illetve kizsákmányolás áldozatai. A hatóságokat pedig súlyos gondatlansággal vádolják, ugyanis szerintük az illetékesek gyakran szemet hunynak afölött, ha kiskorú lányok esetenként több napra is eltűnnek a gyermekotthonból.

A dpa német hírügynökség szerint ezek az áldatlan állapotok már évek óta nyílt titoknak számítanak Mallorcán. A társadalmi vitát azonban egy gyermekotthonban nevelt 13 éves lány karácsonykor történt csoportos megerőszakolása robbantotta ki.

A helyi szociális hivatal végül az erősödő nyomásra januárban elismerte, hogy tudomása volt több hasonló esetről is. A hatóság úgy tudja, legalább 16 gyerek – 15 lány és egy fiú – dolgozott prostituáltként. Szociális dolgozók szerint gyakran a lakótársak működnek közre kerítőként, hogy így jussanak pénzhez, vagy kábítószerhez.

A mostani őrizetbevételekkel azonban megerősítést nyert az a feltételezés, hogy felnőttek is érintettek kerítőként a botrányban. A hatóságok egyelőre még nem tudják felmérni, hogy ténylegesen hány fiatalkorút kényszerítettek prostitúcióra.

A sziget vezetése csütörtök este fogadott el intézkedéscsomagot a gyermekotthonokban uralkodó állapotok javítására, ugyanakkor egy vizsgálóbizottság felállítását elutasította. A fiatalok védelmére Mallorca 1,5 millió eurót – 502 millió forint – különített el.