×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU egészségügyi miniszterei összehangolják intézkedéseiket

 

Egyetértettek az Európai Unió egészségügyi miniszterei abban, hogy együttműködésre és az előkészületek összehangolására van szükség az új koronavírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében a kontinensen.

Brüsszel, 2020. február 13.
Sztella Kiriakidesz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja az Európai Unió egészségügyi miniszterei rendkívüli brüsszeli ülésének végén tartott sajtóértekezleten 2020. február 13-án. Az ülést a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedése miatt hívták össze.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

A csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülésen elhangzott: nem fordulhat elő, hogy a gyógyszerekből és védőeszközökből hiány alakuljon ki akkor, ha a vírus Európában is terjedni kezd.

Ébernek kell maradunk, és ha a helyzet megváltozik, még nagyobb erőbedobással kell küzdenünk”– jelentette ki Sztella Kiriakidész, az egészségügyért felelős EU-biztos.

Hozzátette: nagyon fontos az egységes fellépés, mivel az „erőfeszítések szétaprózódása” kockázatot jelent az Európai Unió összes polgárának.

A tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy támogatják Kínát a vírus elleni küzdelemben, megakadályozva így a vírus további terjedését.

A miniszterek szerint a vírus korai felismerése és az egységes intézkedések a határátkelőkön, kulcsfontosságúak a kór terjedésének féken tartásában.

A miniszterek felkérték az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg a tagállamok hozzáférését az egyéni védőeszközökhöz, és vizsgálja felül, milyen gyógyszerkészlet áll rendelkezésre egy globális egészségügyi fenyegetettség esetére.

A címlapfotó illusztráció.