Steinmeier: Életben kell tartani Drezda 1945-ös bombázásának emlékét

 

Életben kell tartani a második világháborúban Drezdában és más városokban a polgári lakosság körében súlyos pusztítást okozó légitámadások emlékét, és szembe kell szállni mindazokkal, akik gyűlöletkeltésre és a náci Németország bűneinek relativizálására akarják felhasználni az emlékezést – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő csütörtökön Drezdában a mintegy 25 ezer ember halálát okozó szövetséges bombázások 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Kiemelte, hogy a Drezdában tűzviharokat okozó és számos további német városban is tömeges áldozatokat követelő úgynevezett bombaháborúra emlékezve „mindkettőre emlékezünk: a német városok lakosságának szenvedésére és arra a szenvedésre, amelyet németek okoztak másoknak”.

„Ezt a szörnyűséges háborút németek kezdték el, és németek milliói vettek benne részt, nem mindenki, de sokan meggyőződésből” – mondta a szövetségi elnök.

Aláhúzta, hogy a demokratáknak szembe kell fordulniuk mindazokkal, akik a drezdai bombázások áldozatait „felszámítják Auschwitz áldozataival szemben”, hogy viszonylagossá tegyék a németek bűneit.