Négymillió rubelre büntették a Twittert és a Facebookot

 

Négymillió rubeles – nagyjából 60 ezer dolláros – pénzbüntetést szabott ki a Facebookra és a Twitterre egy bíróság csütörtökön Oroszországban, amiért a két közösségi oldal nem az országban tárolta a helyi felhasználók személyes adatbázisát.

A személyi adatok védelméről rendelkező, 2015. szeptember 1-jén életbe lépett jogszabály arra kötelezi mind az orosz, mind a külföldi vállalatokat, hogy az oroszok adatait Oroszországban működő szervereken tárolják.

A moszkvai tömegtájékoztatási és távközlési hatóság – Roszkomnadzor – tavaly eljárást indított a Twitter és a Facebook ellen, amiért nem tettek eleget ennek a rendelkezésnek. Hasonló okból négy évvel ezelőtt az országban letiltották a LinkedIn elérését.

A bírálók szerint a szóban forgó törvény célja az internet szorosabb ellenőrzés alá vonása. A mostani a legnagyobb összegű pénzbírság, amelyet a jogszabály alapján eddig kiszabtak nyugati technológiai cégekre.

A Roszkomnadzor azt közölte, hogy 18 millió rubeles – mintegy 283 ezer dolláros – büntetés vár a Facebookra és a Twitterre, amennyiben az év végéig sem teljesítik az előírásokat.

A címlapfotó illusztráció.