Azbej Tristan: A migrációt a gyökereinél kell kezelni

 

Az üldözött keresztényeket segítő magyar politika bizonyítja, hogy a migrációt a gyökereinél kell kezelni – jelentette ki Azbej Tristan államtitkár, az üldözött keresztények helyzetét és az ezzel kapcsolatos magyar politikát bemutató, Kereszt-tűzben című kiállítás szerdai washingtoni megnyitója után az MTI-nek.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A washingtoni Biblia Múzeumban megnyílt kiállítás két éven belül harmadik alkalommal mutatja be az Egyesült Államokban a keresztényüldözést és az üldözötteket a hazájukban segítő Hungary Helps (Magyarország Segít) című magyar kormányprogramot.

A kiállítás megnyitója után Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a program megvalósításáért felelős államtitkárság vezetője elmondta, hogy az új kiállítás a korábbiakhoz képest frissült és bővült, aminek „egyszerre van szomorú és örömteli oka”.

A magyar kormány egyedüliként indította a programot

A szomorú ok az, hogy az erőszakos keresztényüldözés újabb és újabb vidékekre terjedt ki, a Közel-Kelet mellett immár Afrika nyugati országaira is – mondta.

A Közel-Keleten ugyan valamelyest stabilizálódott a helyzet, részben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet úgynevezett kalifátusának összeomlása, részben pedig a rengeteg keresztény sajnálatos elmenekülése miatt, de közben Nigéria északi részén és Burkina Fasóban népirtás szintű keresztényüldözés kezdődött el. Ezért kellett bővíteni a kiállításunkat, bemutatandó a jelenséget a világ vezető szuperhatalmának fővárosában” – mondta az államtitkár.

A kiállítás örömteli okának Azbej Tristan azt nevezte, hogy a Hungary Helps programnak a korábbiaknál jóval több eredményéről számolhat be.

Két és fél évvel ezelőtt a magyar kormány egyedüliként indította el a programot a világ leginkább üldözött vallási csoportjának megsegítésére. Ma elmondhatjuk: mintegy tíz országban támogatjuk az üldözött keresztény közösségeket, lerombolt iskolák, templomok, egész települések épültek újjá, nincstelen és a teljes megsemmisülés szélére került közösségek kaptak segítséget ahhoz, hogy fennmaradjanak. Az elmúlt két évben 70 ezer üldözött keresztény megmaradásához vagy a migrációból történő hazatéréséhez járultunk hozzá” – közölte.

Ezzel Magyarország egyrészt szolgálta a világ leginkább üldözött és leginkább elfeledett vallási közösségét, másrészt – a humanitárius megfontolások mellett – a magyar emberek érdekét szolgálva megelőzte, illetve enyhítette az Európára nehezedő migrációs nyomást – hangsúlyozta Azbej Tristan.

Az államtitkár kiemelte: a kiállításnak a megalázottak és a megszomorítottak szenvedéseinek bemutatása mellett az a célja, hogy bemutassa a magyar emberek és a magyar kormányzat valódi arcát, szemben azokkal a „rágalmakkal”, amelyeket elsősorban liberális politikusok és liberális szervezetek ragasztanak Magyarországra.

Megmutatjuk, hogy nincs kőből a szívünk, csupán a migrációt minden szempontból káros folyamatnak tartjuk, és azt támogatjuk, hogy ne a bajt hozzuk Magyarországra, hanem a segítséget vigyük oda, ahol a baj van” – hangoztatta Azbej Tristan.

Ösztönzés a cél

A kiállítás egyik kifejezett célja, hogy a magyar példa követésére ösztönözze az amerikai döntéshozókat és a kormányzatot, és erre ők nyitottak is. Október óta magyar-amerikai együttműködésben elindultak az első nagyszabású programok, először Észak-Irakban, ahol a keresztények és a jazidik kapnak segítséget – mondta.

Az államtitkár elmondta: ezúttal is magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselőkkel, köztük államtitkárokkal tárgyalt újabb közös programokról. Ezek a közel-keleti együttműködési programok mellett immár afrikai programokat is jelentenek majd.

Azbej Tristan elmondta: 2019 decemberében járt Burkina Fasóban, ahol tragikus folyamatokkal szembesült.

Egy népirtás első szakasza folyik ott, és ez teljes mértékben rejtve marad a világ előtt. Az országban a dzsihadista, iszlamista terrorhullámban több mint ezer embert gyilkoltak meg vallási okból, több mint félmillió ember él belföldi menekültként, és lényegében egy teljes generáció, mintegy 200 ezer gyermek maradt oktatás nélkül. A helyszínre kellett mennünk, hogy ezt felmérjük, és ennek nyomán gyermekek oktatását és a meggyalázott nők rehabilitálását segítő programokat indítsunk” – mondta.

Magyarország példát mutat

Azbej Tristan hangsúlyozta: az Európai Unió nyugati tagállamainak politikájában a keresztényüldözéssel kapcsolatos közbeszédet ideológiai küzdelembe helyezik.

Nem fér bele a narratívájukba sem az, hogy a kereszténységet üldözik, sem pedig az, hogy Magyarország nem hogy nem jogfosztó, hanem éppenséggel példamutató politikát folytat az emberi jogok és a szolidaritás terén” – mondta.

Európában próbálják egyrészt lekicsinyelni a keresztényüldözést, másrészt eltitkolnák Magyarország erőfeszítéseit – tette hozzá az államtitkár.

A migrációpárti politikusok attól rettegnek: bebizonyosodik majd, hogy az általuk erőltetett migrációs politikánál nemcsak hatékonyabb, hanem kedvezőbb is az a magyar hozzáállás, miszerint a migráció problémáját a gyökereknél kel kezelni – mondta Azbej Tristan.