A politikai liberalizmus destruktív liberalizmussá vált

 

Kétnapos konferenciát rendeztek Rómában, melynek középpontjában a nemzeti konzervativizmus állt. A témák között szerepelt a nemzetállamok függetlenségének, önrendelkezési lehetőségének és vallásszabadságának kérdése az Európai Unióban. Azt vizsgálták, hogy továbbra is kívánatos-e a nemzetek szabadsága, és ha igen, mit kell tenni ennek érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután pódiumbeszélgetésen vett részt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti konzervativizmus című konferencián Rómában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A kétnapos konferencia főszervezője az Edmund Burke nevét viselő alapítvány volt. Burke a konzervatív eszme, a konzervatív ideológia 18. századi megteremtője volt.

A pódiumbeszélgetéseken részt vettek olyan személyiségek, mint Ronald Reagan néhai amerikai elnök  közvetlen munkatársai és egykori beszédírója, akik a nyolcvanas években a konzervatív eszme, a konzervatív gondolatok egyfajta felívelésének idején voltak aktívak. Ők mondtak véleményt arról, hogy a 21. században miképpen lehet ezeket az eszméket a fiatalok számára is befogadhatóvá tenni.

Nemzeti ébredésnek lehetünk tanúi

Európában egy nemzeti konzervatív ébredésnek vagyunk szem- és fültanúi. A nemzeti konzervativizmus a kereszténységen, a keresztény kultúrán, a nemzet tiszteletén, a nemzeti hagyományok tiszteletén alapszik. Radikálisan más, mint a nyugati keresztényies humanizmus vagy jobbközép politizálás – fejtette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Hozzátette:

a nyugati jobbközép konzervativizmust elkezdte „felzabálni” a liberalizmus,

a politikai korrektség. Ezáltal egyre több és több eredeti konzervatív értéket adtak fel. Ennek következtében oda jutottak, hogy a fontos társadalompolitikai ügyekben vonatkozó kérdésekben már nem megkülönböztethetők.

Jelen van egy újhullámos nemzeti konzervatív ébredés, ami jellemző a közép-európai régióra. Nyilvánvalóan vannak szövetségesek, például Spanyolország, Olaszország, Franciaország.

Arról szólt ez a konferencia, hogy hogyan lehet a nemzeti konzervativizmus erői között nemzetközi együttműködést megteremteni.

Orbán Viktor miniszterelnök a pódiumbeszélgetésen két koncepcióról beszélt. Az első koncepció egy alulról építkező Európai Unió, ami a szuverén nemzetállamok által jön létre, ami

a nemzetek egyfajta együttműködését jelenti.

A másik koncepció pedig a Brüsszelből felülről létrehozott Európai Uniót jelenti, ami egyfajta „birodalomorientált” megközelítés. A konferencia szemszögéből az előbbi verzió a válasz. Orbán Viktor kijelentette, Magyarország nem vállalja a multikulturalizmus kockázatát.

Az európai kultúra alapvetően a keresztény gyökerekre épült

„Nemcsak az Európai Unió, hanem az európai kultúra is alapvetően a keresztény gyökerekre épült, és úgy alakult ki a nyugati világ kultúrája. Brüsszel és az Európai Unió politikai elitje a politikai döntésekben elszakadtak” – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Az alulról jövő kezdeményezés lehet az a megoldás, amely meg tudná újítani a nyugati világot.

A politikai liberalizmus destruktív liberalizmussá vált. Éppen ezért ez a konferencia is arra az igényre adott választ, hogy vajon meg lehet-e még állítani a destruktív liberalizmust – tette hozzá.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.