Olaszország feloldotta a Mare Jonio civilhajó hatósági zárlatát

 

Az olasz igazságügyi hatóságok kedden feloldották a tavaly szeptemberben lefoglalt Mare Jonio civilhajó hatósági zárlatát.

Egy palermói polgári jogi bíróság ezzel jóváhagyta a Mediterranea Saving Humans olasz civil szervezet panaszát, amelyben kifogásolta az általa üzemeltetett hajó elkobzását.

A Mare Jonio újra szabad. Az öt hónapja tartó illegális lefoglalást követően a hajó ismét kifuthat a tengerre” – mondta Alessandra Sciurba, a civil szervezet elnöke.

A hajót tavaly azt követően foglalták le az olasz hatóságok, hogy fedélzetén 31 menedékkérővel Lampedusa szigetére érkezett, miután öt napot vesztegelt a tengeren kikötési engedélyre várva.

A múlt héten az agrigentói ügyészség Luca Casarini, a Mediterranea Human Savings misszióvezetője felmentését kezdeményezte az illetékes bíróságon. Casarini és Pietro Marroni kapitány ellen illegális bevándorlás elősegítésének gyanúja miatt folyik eljárás.

Matteo Salvini akkori olasz belügyminiszter tavaly lezáratta Olaszország kikötőit a menedékkérőkkel érkező civil hajók előtt. Az utóbbi hónapokban az új olasz kormány már azzal a feltétellel engedélyezte civilhajók kikötését partjain, ha a fedélzetükön szállított illegális bevándorlók egy részét uniós tagállamok befogadják.