Visszatértek a múlt gonosz szellemei a német államfő szerint

 

Visszatértek a múlt gonosz szellemei, és új ruhát öltöttek, népnemzeti, autoriter eszméiket vízióként, a jelenkor gondjainak jobb megoldásaként mutatják be – jelentette ki a német államfő szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag) a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott ülésén.

Frank-Walter Steinmeier német elnök nyilatkozik az egykori auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója emléknapja alkalmából a helyszínen rendezett ünnepségen a lengyelországi Oswiecimben 2020. január 27-én, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Frank-Walter Steinmeier kiemelte: nem attól kell tartani, hogy a németek nem tanultak volna a múltjukból, hanem inkább attól, hogy „jobban értjük a múltunkat, mint a jelenünket”.

Németországot így felkészületlenül éri az új ruhát öltő régi gonosz szellemek, a nacionalizmus, az antiszemitizmus és a rasszizmus felbukkanása a jelenben, pedig ez olyan próbatétel, amelyet a történelem és a holokauszt áldozatai és túlélői iránti felelősség miatt mindenképp ki kell állni.

Az emlékülés másik szónoka, Reuven Rivlin izraeli államfő hangsúlyozta, hogy Németország nem vallhat kudarcot a populizmus által veszélyeztetett nemzetközi liberális értékek védelmében. Mint mondta, az egész világ Németországra figyel, mert ha ott nem sikerül megvédeni ezen értékeket, akkor sehol sem sikerülhet.