A világ egyes tájain újra felívelőben van az antiszemitizmus a kutató szerint

 

Az antiszemitizmus újra felívelőben van Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, ezért a világ vezető politikusainak oda kell figyelniük a jelenségre - közölte a Migrációkutató Intézet kutatója az M1-en, a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Veszprémy László Bernát úgy vélekedett, hogy a zsidóság elleni gyűlölet a bevándorlók által elkövetett és a szélsőjobboldali neonáci indíttatású támadások miatt erősödött fel.

Azt mondta, a holokauszt történetének sok sötét foltja van, amelyek további kutatásokat igényelnek.

Az információk felkutatására a kutató szerint azért is szükség van, mert a tények objektív, higgadt megismerése segíti a társadalmi megbékélés folyamatát, valamint az áldozatoknak is emléket állít.

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik, közülük hozzávetőleg minden tízedik volt magyarországi zsidó. A Magyarországról deportált zsidók jelentős részét Auschwitz-Birkenauba vitték.

A címlapfotó illusztráció.