A Google ezentúl pénzért adja ki a felhasználók adatait a hatóságoknak

 

A Google bejelentette, hogy ezentúl díjat számol fel minden bűnüldöző szervnek, amely a felhasználók jogi adatainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban kérelmet nyújt be. A társaság évente több ezer beadványt kap a hatóságoktól, és úgy döntött, mostantól pénzt kér az információk előállításához kapcsolódó költségek „ellensúlyozására”.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/Roman Pilipey)

A New York Times jelentése szerint a Google értesítést küldött a rendészeti tisztviselőknek a január 13-án hatályba lépett változásról. A díjak felszámítása törvényes, mivel a szövetségi törvény lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy visszatérítést kérjenek a kérelmekért – írta a Gizmodo.

A Times szerint nem a Google az egyetlen társaság, mely már a múltban is számolt fel díjat a jogi adatkérések teljesítéséért. A mobiltelefon-szolgáltatók például évek óta cselekszenek hasonlóképpen.

A 2019-es év első felében a Google több mint 26 ezer adatközlés iránti kérelmet kapott a hatóságoktól az Egyesült Államokban, emellett 11 ezer adatmegőrzésre vonatkozó kérés is érkezett a vállalathoz.

A bűnüldöző szervek mindenféle információt kaphatnak a felhasználókról a Google-től, bár a társaság által biztosított adatok a bemutatott jogi igényektől függően eltérhetnek. A webhelyük tájékoztatása szerint a helyi és szövetségi kormányzati ügynökségek kérhetik a múltban, illetve a valós időben létrehozott információk kiadását is.

A Google szóvivője úgy nyilatkozott, a vállalat nem számít majd fel díjat az olyan esetekben, mint például a gyermekek biztonságát érintő vizsgálatok és az életveszélyes vészhelyzetek.

A bűnüldöző hatóságoknak elküldött „árlistában” a Google a következő díjazásokat sorolta fel a különféle adatkérésekre vonatkozóan:

  • Idézés: 45 dollár (14 ezer forint)
  • Rendelet: 150 dollár (46 ezer forint)
  • Házkutatási parancs: 245 dollár (75 ezer foint)
  • PRTT rendelet: 60 dollár (18 ezer forint)
  • Telefonos lehallgatási rendelet: 60 USD (18 ezer forint)

A címlapfotó illusztráció.