Új, világméretű hálózat kiépítését jelentette be Soros György

 

Új, világméretű hálózat kiépítését jelentette be Soros György, a milliárdos üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon szólalt fel. Azt mondta: egymilliárd dollárt fordít egy új, globális egyetemi hálózat kiépítésére, amelyhez követőinek csatlakozását várja. Orbán Viktor miniszterelnök egy hete, a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában figyelmeztetett rá: Soros György arra készül, hogy kiterjessze befolyását – derült ki az M1 Híradójából.

Soros György a Világgazdasági Fórum egyik kisebb sajtóbeszélgetésén tette közzé legújabb kezdeményezését. A milliárdos spekuláns úgy fogalmazott: élete legfontosabb bejelentésére készül.

Eljött az idő, hogy az alapítványra építve elindítsunk egy ambiciózus tervet, egy új és innovatív oktatási hálózatot, amire a világnak igazán szüksége van. A neve Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat lesz” – mondta Soros György.

A milliárdos szerint az általa autoriternek nevezett kormányok elleni eredményes harchoz az önálló, kritikus gondolkodást és az akadémiai szabadságot támogató oktatásra van szükség. Soros György azt mondta: ezt a munkát ő harminc éve, a Közép-Európai Egyetem megalapításával megkezdte, de a CEU önmagában nem elég erős. „Hogy demonstráljam az elkötelezettségünket az oktatási hálózat iránt, egymilliárd dollárt ajánlunk fel, de nem építhetünk globális hálózatot egyedül, szükségünk lesz partnerintézményekre és támogatókra az egész világon” – jelentette ki Soros György.

Nem ez a milliárdos üzletember első kísérlete befolyásának kiépítésére. Soros György rendkívül jó kapcsolatokat ápolt az előző Európai Bizottság számos tagjával, köztük Jean-Claude Juncker elnökkel is.

Az új összetételű bizottságban, a tanácsban és az Európai Parlamentben is számos olyan politikus van, aki szorosan kötődik Soros György hálózatához” – jelentette ki nemrég Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Minden politikai kézikönyv azt írja, ha van valaki, aki gazdag, és politikai befolyást vásárol, azt úgy hívják a mi szakmánkban, hogy oligarcha. És a világ első számú oligarchája Soros György, aki ráadásul egy leplezett, vagy legalábbis részlegesen leplezett maffiaszerű hálózaton keresztül irányítja a politikai tevékenységét és gyakorol befolyást az európai politikára” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő kijelentette: a Soros-hálózat egy kevert, keresztény-muszlim összetevőkből álló, új, modern Európát akar, ami nagyon éles konfrontációt és vitát eredményez az európai színtéren.

Erről a jelenségről valószínűleg azért nem beszélnek Európában, mert sokan vannak, akik félnek Soros Györgytől – mondta Orbán Viktor.