Keresztrejtvény-fejtéssel és papírrepülő-hajtogatással folytatódott az impeachment

 

Új tények és új érvek felsorakoztatása nélkül zárult a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalása csütörtökön.

A tárgyaláson a vádat előterjesztő és mellette érvelő demokrata párti impeachment-menedzserek csütörtökön a korábbi képviselőházi bizottságok előtti meghallgatások videofelvételeiből mutattak be részleteket, és azt hangoztatták, hogy ukrajnai üzleti ügyei miatt sem Joe Biden egykori alelnök, sem a fia, Hunter Biden nem vádolható korrupcióval. Kárhoztatták viszont Rudy Giulianit, Trump személyes tanácsadóját, aki ukrán tisztségviselőkkel vette fel a kapcsolatot, a többi között annak érdekében, hogy Bidenékre terhelő információkat gyűjtsön.

A csütörtöki tárgyalási napon a szenátorok jó részének figyelme lankadt. Az egyik republikánus szenátor például keresztrejtvényt fejtett, egy másik papírrepülőt hajtogatott, Elizabeth Warren demokrata párti elnökjelölt-aspiráns pedig egy tévétudósítóval játszott valamit. Voltak olyan republikánus szenátorok is, akik elbóbiskoltak, más pedig könyvet olvasott.

A laptopokat, okostelefonokat és más elektronikus szerkezeteket kitiltották az ülésteremből a tárgyalás idejére.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a tudósításában megjegyezte: kilenc demokrata párti és huszonkét republikánus szenátor hagyta el a termet rövidebb-hosszabb időre.

Pénteken a demokrata párti impeachment-menedzserek a Donald Trump ellen megfogalmazott másik, a kongresszus akadályozására vonatkozó vádpontjukat fejtik ki.

A címlapfotó illusztráció.