Világszerte csökkent a nem ember provokálta cápatámadások száma

 

Világszerte csökkent a nem ember provokálta cápatámadások száma az elmúlt évben, az Egyesült Államok kivételével, ahol kissé növekedett a számuk a kutatók szerint.

Tavaly 64 cápatámadás történt világszerte, ami jelentős csökkenés az elmúlt öt év átlagosan 82 esetéhez képest – közölték a cápatámadásokat rögzítő nemzetközi jegyzék (International Shark Attack File) készítői. A kutatást a Floridai Természettudományi Múzeum és az American Elasmobranch Society – a cápák és ráják alosztályával (Elasmobranchii) foglalkozó amerikai szervezet – irányítja.

A szakértők a héten tartott sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy ebből nem vonhatók le következtetések, hiszen az emberek és cápák közötti interakciók évről évre meglehetősen változatosak.

A provokált támadáskor az emberek kezdeményeznek interakciót, például amikor a búvárok megpróbálnak megérinteni egy cápát vagy amikor a halászok megpróbálják kiszabadítani a hálóba akadt állatot – áll a jelentésben.

Az elmúlt évben 41 provokált és feljegyzett támadás történt a világon.

A tavalyi támadások közül öt volt halálos kimenetelű, mely átlagos aránynak nevezhető. A halállal végződő esetek közül kettő volt nem ember provokálta támadás.

Az Egyesült Államokban történt tavaly a nem ember provokálta esetek csaknem kétharmada, vagyis 41 eset, mely a 2018-as 32 esethez képest jelentős növekedés.

Ausztráliában tavaly 11 nem ember provokálta támadás történt, kevesebb, mint az elmúlt öt év átlagosan 16 esete. A Bahamákon két nem ember provokálta eset történt.

A címlapfotó illusztráció.