Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent az új koronavírus

 

Vellamvelli Muralidharan, indiai külügyi államtitkár csütörtökön közölte, hogy egy indiai nővért kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel, aki egy dél-szaúd-arábiai kórházban dolgozott.

Mintegy száz indiai ápolót vizsgáltak meg, akik túlnyomó részben Kerala államból érkeztek és az al-Hajat kórházban dolgoztak vizsgáltak meg, és csak egyikük fertőződött meg a koronavírussal. Az érintett ápolót jelenleg az Ászír Nemzeti Kórházban kezelik és állapota javul” – írta Twitter-üzenetében az államtitkár.

A szaúdi egészségügyi minisztérium egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére.

A szingapúri egészségügyi minisztérium ugyanakkor a nap folyamán megerősítette az első koronavírusos megbetegedést a délkelet-ázsiai országban. Egy másik pácienst pedig előzetesen pozitívan teszteltek.

A 66 éves férfi, akinél megerősítették a fertőzést, kínai állampolgár, és a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan lakosa. Január 20-án érkezett családjával Szingapúrba, és jelenleg a helyi kórház elkülönítőjében kezelik. A 66 éves férfi egyik utastársát, egy szintén Vuhanból érkezett 53 éves nőt pedig az akut légúti vírusos fertőzés gyanújával kezelik.

A szingapúri hatóságok bejelentették, hogy a koronavírussal szembeni óvintézkedésként az egészségügyi ellenőrzéseket kiterjesztik az ország szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeire is. A szingapúri egészségügyi tárca közölte azt is, hogy a nagyszabású nemzetközi utasforgalomra tekintettel további esetekre lehet számítani.

A szingapúri kormány egyben javasolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományba.

A vietnami egészségügyi tárca csütörtökön közölte, hogy az országba beutazott két kínai állampolgárnál kimutatták a fertőzést, akik ennek ellenére jó állapotban vannak. Az apa és fia január 22-én kerültek lázas tünetekkel kórházba Ho Si Minh-városban. A minisztérium hozzátette, hogy a fiú nemrég tért vissza Vuhanból.

Az Air France francia légitársaság a vírus lehetséges elterjedése miatt felfüggesztette a közvetlen járatokat Vuhanba. A vállalat közölte, hogy az intézkedéssel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követik.

A nap folyamán a koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után a vele szomszédos Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be a kínai hatóságok.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán közzétett, a helyi hatóságok adatait összesítő tájékoztatás alapján helyi idő szerint csütörtök délután 6 óráig a fertőzöttek száma elérte a 620-at, míg a halálos áldozatok száma még szerdán, majdnem megduplázódva, 17-re növekedett. Az új fertőzések zömét a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban azonosították, míg a halálesetek mind Vuhanban történtek.