EU: Le kell állítani a civileket is sújtó szíriai hadműveleteket

 

A szíriai rezsim és támogatóinak civilek és gyerekek halálával járó légicsapásai elfogadhatatlanok, ezeket a hadműveleteket azonnal le kell állítani. A harcok kiújulása a tűzszüneti megállapodás újabb semmibevevését jelenti – hangoztatta az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Tűzoltó dolgozik egy bombatalálatot kapott ipartelepen, az északkelet-szíriai Idlíb kormányzóság keleti részében 2020. január 15-én (Fotó: MTI/EPA/Jahja Nemah)

Brüsszeli közleményében a külügyi szolgálat aláhúzta, hogy az ENSZ listáin szereplő, északnyugat-szíriai Idlíb tartományban tevékenykedő terroristacsoportok jelenléte aggodalomra ad okot. Az ilyen csoportok elleni, az ENSZ által is engedélyezett küzdelem azonban nem teszi lehetővé, hogy bárki figyelmen kívül hagyja a nemzetközi humanitárius jogot.

Az Európai Unió felülvizsgálja és mindaddig fenntartja a Bassár el-Aszad rezsimjével szemben hozott szankciókat, amíg „a brutális támadások folytatódnak” – emelték ki.

„Hangsúlyozzuk, hogy a humanitárius szervezetek számára biztosítani kell a gyors, biztonságos és akadálytalan munkavégzés lehetőségét. Az úgynevezett humanitárius folyosók létesítése nem helyettesítheti a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartását” – fogalmaztak.

Az Idlíbben folytatódó ellenségeskedés azzal a kockázattal járhat, hogy felszámolja a konfliktus egyetlen rendezési lehetőségét jelentő tárgyalásos megoldásba vetett bizalmat – tették hozzá.

Kedden több civil, köztük 13 gyerek halt meg orosz légicsapásokban Szíria északnyugati részén. A szomszédos Idlíbben két civil vesztette életét egy bombázásban.

Csütörtök hajnalban katonai támaszpontok ellen indítottak támadásokat a kormányellenes felkelők Idlíb tartományban, több helyen autóba rejtett pokolgép robbant. Ezekben a rajtaütésekben mintegy 40 szíriai katona vesztette életét, és körülbelül nyolcvanan megsebesültek.

A damaszkuszi kormány a polgárháborús Szíria 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt. Idlíb nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban több mint 380 ezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.

A címlapfotó illusztráció.