Sztrájkot hirdettek a görög szigeteken a túlzsúfolt táborok miatt

 

Sztrájkot hirdettek Leszbosz, Híosz és Számosz görög szigetek hatóságai a túlzsúfolt migránstáborok elleni tiltakozásuk jeléül szerdán.

A regionális hatóságokon és az önkormányzatokon kívül a legtöbb üzlet is zárva maradt. A polgármesterek és a különféle szakmai képviseleti szervek a görög szigetek azonnali tehermentesítését követelik.

Az athéni kormánynak gondoskodnia kellene róla, hogy a Törökországból folyamatosan érkező migránsokat a regisztrációt követően átszállítsák a görög szárazföldre – vélekedtek helyi politikusok és kereskedelmi szervezetek.

Nem bírjuk tovább ezt a helyzetet a városkánkban, nekünk is vannak emberi jogaink” – méltatlankodott Jorgosz Stancosz, a számoszi Vathi polgármestere.

A környéken több mint 7100 migránst szállásoltak el.

Általános sztrájkot hirdettünk” – jelentette be az észak-égei régiót kormányzó Kosztasz Mucurisz. „A szigeteink nem tudnak többé szenvedő emberek elveszett lelkeinek táborai lenni” – hangsúlyozta.

Az égei-tengeri görög szigetek regisztrációs központjaiban jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és nap mint nap újabb migránsok érkeznek Törökországból. A munkaerőhiány miatt csak lassan halad a menedékkérelmek feldolgozása, illetve a menedékjogot nem kapott migránsok kitoloncolása. Törökország 2016-ban beleegyezett, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik területéről érkeztek a görög szigetekre, és nem kaptak menedékjogot a hatóságoktól.

A címlapfotó illusztráció.