Több százan sebesültek meg a libanoni tüntetéseken

 

Közel négyszázan sebesültek meg szombat este Libanonban a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban – közölték a mentők.

Szombat este még sokkal kevesebb sebesültről számoltak be a mentőszolgálatok. Mintegy 380 embert láttak el a helyszínen vagy vittek kórházba a bejrúti parlament és a Mártírok tere környékéről az AFP francia hírügynökségnek a Libanoni Vöröskereszt és a polgári védelem adatain alapuló vasárnapi összesítése szerint.

(Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Az összetűzések azt követően alakultak ki, hogy a biztonsági erők megakadályozták a tiltakozókat abban, hogy behatoljanak a parlament épületébe. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget.

A polgárháború (1975-1990) vége óta a legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban október 17. óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. A tiltakozások néhány hetes szünetet követően új erőre kaptak amiatt, hogy a libanoni vezetők vonakodnak új kormányt alakítani, és rendbe hozni az ország gazdaságát.

Az elnök decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással, de Diábnak eddig nem sikerült kormányt alakítania.