Házakba törnek be a migránsok Rábén

 

Mindennapossá váltak a migránsok által elkövetett betörések a vajdasági településeken. A bevándorlók a legtöbbször elhagyott házakba költöznek be, de olyanra is volt már példa, hogy egy férfit saját házából zártak ki. Olyannyira otthon érzik magukat, hogy főznek és be is fűtenek maguknak. Százak várakoznak a határ túloldalán, Rábénál a legrosszabb a helyzet. A településen főleg idősek élnek, akik nem tudják megvédeni magukat – hangzott el az M1 Híradójában.

Rábé közelében egyre több a betörés. Az észak-bánáti faluban néhány napja egy helyi férfi házába zárták be magukat migránsok. Csak szomszéd segítsével sikerült bejutnia saját otthonába.

A határsértők már rendszeresen bejárnak a helyiek házaiba, ahol aztán otthon érzik magukat. Ott alszanak, főznek, az sem zavarja őket, ha megérkezik a tulajdonos. Van, akinél már többször is jártak. Az egyik háznak már minden ablakára és az ajtajára is rácsokat szereltek a bevándorlók miatt.

A helyieket egyre jobban aggasztja a helyzet. A vezetés próbálja javítani a lakosok biztonságérzetét. Minden postaládába bedobtak egy tájékoztatót, amin szerepel a rendőrség telefonszáma, hogy minél gyorsabban segítséget kérhessenek, ha szükségük lenne rá. Sokan azonban továbbra sem nyugodtak meg.

A károk jelentősek. Amellett, hogy a migránsok betörik az ablakokat, feltörik az ajtókat és rengetek szemetet hagynak maguk után, a tulajdonosok villany- és a fűtésszámláját is megterhelik.

A településen kizárólag idősek élnek. Azt mondják, azért is félnek, mert nem tudják megvédeni magukat és tulajdonukat sem; hiszen nem mernek szembeszállni a jellemzően 18 és 35 év közötti, jó erőben lévő fiatal férfiakkal.