A Trumpról jelentést készítő Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nem független

 

A Donald Trumpról jelentést készítő amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO) nem független, és politikai megrendelésre állította össze a csütörtökön közzétett elemzését – írta a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap internetes oldalán pénteken.

A The Wall Street Journal bizonyítékokkal alátámasztva és részben magára a GAO-ra hivatkozva leszögezte: a hivatal nem független, nem pártatlan, egy demokrata párti szenátor megrendelésére készítette jelentését, és az sem véletlen, hogy az impeachment-eljárás szenátusi kezdetének napján jelentette meg.

A magát pártoktól független elemző és tanácsadó intézetnek nevező, a kongresszus által alapított Kormányzati Ellenőrzési Hivatal csütörtökön tette közzé jelentését, amelyben azt állapította meg, hogy a Fehér Ház költségvetési hivatala megsértette a törvényt, amikor Donald Trump elnök utasítására visszatartotta a kongresszus által Ukrajnának megszavazott 400 millió dolláros katonai segélyt, ami az elnök ellen indult kongresszusi alkotmányos vádeljárás egyik sarkalatos kérdése.

„A törvény híven történő betartása nem teszi lehetővé az elnöknek, hogy saját politikai prioritásaival helyettesítse a kongresszus által megszavazott törvényt” – fogalmazott a szervezet jelentése.

A The Wall Street Journal már csütörtök esti kommentárjában megkérdőjelezte, hogy komolyan kell-e venni a GAO összegzését Donald Trump állítólagos törvénysértéséről. A lap publicisztikájához hozzászólt egy Gary Jarmin nevű férfi, akinek állításait a WSJ ellenőrizte és hitelt érdemlőknek találta.

Jarmin azt írta: „az úgynevezett pártatlan GAO bürokratáinak érdekeit a legnagyobb amerikai szakszervezeti tömörülés, az AFL-CIO védi, amely a 2016-os választási kampányban adományainak 100 százalékát a demokratáknak adta”.

A hozzászóló szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tökéletes példája annak a washingtoni „ingoványnak, amelynek „lecsapolását” ígérte Donald Trump.

A The Wall Street Journal a Szövetségi Választási Bizottságnál ellenőrizte a 2016-os elnökválasztási kampány adományait, és arra jutott, hogy Jarmin információi helytállóak.

A lap egyben emlékeztetett arra, hogy a GAO lábjegyzetet fűzött összeállításához, amely szerint az anyagot Chris Van Hollen marylandi demokrata párti szenátor kérésére állították össze, aki többször is arra ösztökélte a szervezet munkatársait, hogy fejtsék ki, miért értenek egyet azzal, hogy Trump törvényt sértett.

„Vajon nem kellene-e alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indítani a GAO tisztségviselői ellen?” – tette fel a kérdést a The Wall Street Journal.