Nem hoz változást a Brexit az Egyesült Királyságban élő magyarok számára

 

Semmi nem változik az Egyesült Királyságban élő magyarok számára a Brexit után – mondta Iain Lindsay brit nagykövet csütörtök reggel az M1-en.


Nagy-Britannia budapesti nagykövete elmondta, január 31-e, vagyis az ország Európai Unióból való kilépése után is szabadon utazhatnak a magyarok az Egyesült Királyságban 2020 végéig, és továbbra is dolgozhatnak vagy tanulhatnak ott.

Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor az államok elveszítik szuverenitásuk egy részét, „most pedig mi visszaszerezzük ezt a szuverenitást, és szeretnénk megragadni a lehetőséget, hogy megerősítsük a kétoldalú kapcsolatainkat, többek között Magyarországgal is” – fogalmazott a nagykövet.

Január 31. után Nagy-Britannia lesz Magyarország legnagyobb, az Európai Unión kívüli kereskedelmi partnere, ráadásul – a Kárpát-medencén kívül – az Egyesült Királyságban él a legtöbb magyar, s ez az ország a második vagy harmadik legvonzóbb célállomás a magyar diákok számára – tette hozzá. Céljuk az, hogy erősítsék a két ország közötti kapcsolatokat – hangsúlyozta.

Kitért arra is: a Brexit után Nagy-Britannia – ausztrál mintára – pontrendszert kíván bevezetni a migráció szabályozására. Ezeket a pontokat a bevándorlók a képességeik, illetve a tehetségük alapján kaphatják meg.

Változás lesz az is, hogy a szigetországnak nem kell többé az uniós bíróság, illetve az Európai Parlament döntéseihez tartania magát. További következménye a kilépésnek a globális kereskedelmi megállapodások önálló kialakítása – fűz te hozzá.

A címlapfotó illusztráció.