Csökkent a francia tüntetések támogatottsága

 

Csökkent a francia nyugdíjreform elleni tiltakozások támogatottsága, de az okokkal még mindig nagyon sokan egyetértenek – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő csütörtök reggel az M1-en.


A műsorban arról beszéltek, csütörtökön újabb országos tiltakozónappal folytatódik Franciaországban a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja. A vasutasok és a párizsi tömegközlekedési dolgozók a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak.

Soós Eszter Petronella elmondta, a szakszervezeti nyilatkozatokból és a párizsi közösségi közlekedési helyzetből arra lehet következtetni, hogy mostanra kicsit „leült” a tiltakozás, ezért arra számít, hogy kevesebben lesznek a csütörtöki megmozduláson.

Hozzátette, a szakszervezetek tisztában vannak azzal, hogy ha hagyják kifulladni a tiltakozást, akkor nagyon nehéz lesz újra elindítani azt; ugyanakkor a kormány is tisztában van ezzel, s jól láthatóan a „kifárasztásra” játszik.

Ilyen szempontból valóban kulcskérdés, hogy ma mennyien lesznek, és, hogy lehet-e újabb lendületet adni a sztrájkmozgalomnak” – fogalmazott.

A címlapfotó illusztráció.