×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az osztrák kancellárral és a V4-ek miniszterelnökeivel is tárgyal Orbán Viktor

 

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Prágában.

Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar kormányfő a visegrádi országok (V4) egyeztetésén, az EU-csúcs ülése előtt 2019. október 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Andrej Babis cseh miniszterelnök meghívására Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő a prágai Nemzeti Múzeumban először közösen tárgyalnak, majd csatlakozik hozzájuk Sebastian Kurz osztrák kancellár is. A négy visegrádi ország miniszterelnöke legutóbb 2018 júniusában tárgyalt osztrák partnerével. A találkozók után a miniszterelnökök munkaebéden vesznek részt.

A cseh kormányhivatal szerdai közlése szerint a tárgyalások egyik fontos témája az Európai Unió klímapolitikája lesz, amelyet eltérően ítélnek meg a V4-ek és Ausztria. Míg a visegrádi országok óvatosan kezelik az európai karbonsemlegesség elérését 2050-re, addig az új osztrák kormány ezt a célt már tíz évvel korábban el szeretné érni. Andrej Babis a prágai sajtónak azt mondta, hogy megbeszélik az európai pénzalapokat is, amelyekből Brüsszel segíthetné azokat az államokat, amelyeknek komoly problémákat okoz a szénalapú energiatermelésről való átállás a tiszta energiákra.

A klímapolitikával szorosan összefügg az energetika is, amelyben szintén eltér a visegrádiak és Ausztria álláspontja. Csehország, Szlovákia és Magyarország szeretné megerősíteni az atomenergia szerepét az energetikában, míg Ausztria azon igyekszik, hogy Európában teljesen kiiktassák az atomerőműveket az energiaiparból. Az új koalíciós osztrák kormány programnyilatkozatában arra kötelezte magát, hogy minden jogi és politikai eszközzel harcolni fog az atomerőművek ellen, különösen a szomszédos országokban. Csehország ugyanakkor azt tervezi, hogy bővíti a meglévő két atomerőművét.

A csúcstalálkozó utánra beharangozott cseh-osztrák kétoldalú tárgyalásokon valószínűleg ez lesz a legfőbb téma.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a program során külön tárgyalást terveznek Orbán Viktor és Sebastian Kurz között is.

Harmadik fontos témakörként az illegális migráció lesz napirenden.

Véleményem szerint, és számomra, a migráció lesz a fő téma. Felállt ugyanis az új Európai Bizottság, és néhány tagállam ismét újabb ötletekkel állt elő a migráció terén. Mi határozottan ellenezzük az illegális migrációt, Európa nem tanult a múltból, továbbra is a kvótákkal foglalkozik, s ezt mi elutasítjuk” – mondta Andrej Babis a cseh CTK hírügynökségnek. A migrációs probléma megoldását az új osztrák kabinet is kiemelten kívánja kezelni.

Cseh kormányzati források szerint várható, hogy a politikusok további időszerű európai problémákat is megvitatnak: az új uniós költségvetés ügyét, azt, hogy milyen következményekel jár Nagy-Britannia várható távozása az EU-ból, valamint az uniós külpolitika és a nemzetközi kereskedelem kérdéseit.

A tárgyalások eredményéről a politikusok délután sajtóértekezleten számolnak be.

A címlapfotó illusztráció.