Nőt neveztek ki szentszéki posztra

 

A pápai állam történetében először nő került a vatikáni diplomáciáért felelős szentszéki államtitkárság egyik vezető pozíciójába az olasz Francesca Di Giovanni személyében – közölte a Vatikán szerdán.

Francesca Di Giovannit a szentszéki államtitkárságnak az államokkal való kapcsolatokért felelős részlege egyik helyettesévé nevezte ki Ferenc pápa.

A Vatikánváros és a világ többi állama közötti kapcsolatokkal foglalkozó hivatalról, vagyis a pápai állam külügyminisztériumáról van szó. A hivatalt 2014 óta Paul Richard Gallagher érsek vezeti: két helyettese van, a lengyel Miroslaw Wachowski a bilaterális kapcsolatokkal foglalkozik, Francesca Di Giovanni területe pedig mostantól a multilaterális diplomácia lesz.

A hatvanhat éves Di Giovanni a szicíliai Palermóban született, a Focolare-mozgalom tagja, nemzetközi jogász, és mintegy 27 éve a szentszéki államtitkárságon dolgozik. Előléptetése rendkívülinek számít, mivel ilyen magas vatikáni pozícióval most először bíztak meg nőt. Újdonságot jelent szintén, hogy Ferenc pápa női kézbe helyezte a szentszéki diplomácia nemzetközi szálait.

Francesca Di Giovanni szakmai területének egyebek között a nemzetközi menekültjog és a környezetvédelmi jog számít. A Vatican News hírportálon megjelent interjúban

Francesca Di Giovanni megtiszteltetésnek nevezte a kinevezést. Hangsúlyozta, hogy munkája kiterjed a konfliktusok áldozatainak védelmére is. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját.

A Vatican Insider honlap kiemelte, hogy Ferenc pápa megválasztása óta a nők egyházi szerepének erősítését szorgalmazza. Beszédeiben gyakran hangoztatja, hogy a nőket a béke közvetítőinek tartja.