Verekedés tört ki a helyiek és a bevándorlók között a szerb-horvát határ közelében

 

Utcai háború alakult ki a szerb-horvát határ közelében egy kisvárosban a helyiek és az illegális bevándorlók között. Egy apróságból indult ki a vita: a bevándorlók azt akarták, hogy hívjanak nekik taxit a város lakói, de nem teljesült a kívánságuk. A helyiek szerint ez csak egy újabb adalék, hogy tarthatatlan a helyzet náluk is, mint a Balkánon sok más helyen: a bevándorlók isznak, drogoznak, balhéznak – hangzott el az M1 Híradójában.

Csapatokba verődve járkálnak a migránsok a szerb-horvát határ közelében, Batrovci utcáin. Megszokott látvány ez, évek óta hemzseg a település az illegális bevándorlóktól. Innen próbálnak átjutni Horvátországba.

„Kijövünk a táborból és próbálunk átszökni a határon, de mindig elkapnak. Nem adjuk fel, előbb-utóbb csak sikerül” – mondta egy pakisztáni férfi. „Több mint fél éve vagyok Boszniában. 5-6 ezer euróért elvinnének az embercsempészek Németországba, de nincs ennyi pénzem. Ezért próbálok máshogy eljutni Európába” – mondta egy afgán férfi.

November óta rendszeresek a támadások

Rendszeresek az összetűzések. Legutóbb egy helyi férfira támadtak rá a migránsok. Lefogták, ráncigálták és kést rántottak, mert nem hívott nekik taxit. A környéken élők siettek a segítségére, akik elkergették a három illegális bevándorlót. Menekülés közben tovább balhéztak, ami a kezük ügyébe került, azt a helyiek felé hajították, több embert eltaláltak a kövek.

„Kiment a vállam, alig bírom még most is mozgatni. Kézzel próbáltam védeni magam, csak azért nem sérültem meg jobban, mert vastag téli kabát volt rajtam, amin nem hatolt át a kés. Ittasak és kábítószeresek voltak a migránsok. Feljelentést tettem, a rendőrség azt állítja, hogy csak szabálysértés történt, de szerintem bűncselekmény. Tarthatatlan a helyzet. Naponta történik hasonló eset. Ha nem lesz változás, tüntetni fogunk” – hangsúlyozta az egyik sérült, Zoran Radmilović.

Tavaly november végén kamionosokra támadtak késekkel migránsok Batrovcinál, miután észrevették őket a raktérben megbújva.

De rendszeresek a betörések is, a helyiek félnek.

A bevándorlók elvisznek mindent, amit lehet

Hajnali négykor arra ébredtünk, hogy migránsok vannak a házban. Laptopot, mobiltelefont és ruhákat vittek el tőlünk. Nagyon megijedtünk. A gyerekeket el sem engedjük egyedül otthonról, mert mindenhol bevándorlók vannak” – mesélte egy másik helyi férfi.

Dél-Szerbiában is megkeserítik a migránsok a helyiek életét. Erről az egyik délvidéki lap ír. A bevándorlók elvisznek mindent, amit csak lehet: az értéktárgyaktól kezdve a házi kedvencekig. Autólopással is többször próbálkoztak.

Négy település összefogott, a rendőrséghez fordultak,

hogy védjék meg őket. Polgárőrség létrehozásán gondolkodnak.

A hétvégén a magyar határ közelében, a romániai oldalon egy vonat utasait zaklatták bevándorlók. Egy nőt kiraboltak, több más utassal kiabáltak, fenyegették őket, megpróbálták ellopni az értékeiket.

Líbiainak mondták magukat, de semmilyen papír nem volt náluk. Korábban menedékkérelmet nyújtottak be, így szabadon utazhattak. Egyre több migráns próbál Románia felől bejutni Magyarországra. Hétfő éjszaka három csoportot, összesen 19 bevándorlót fogtak el a román rendőrök a Bors-Ártánd határátkelő közelében.

Itthon csak hétfőn összesen 185 migránst tartóztattak fel.

A címlapfotó illusztráció.